БАБХ: Клането на прасета ограничи чумата

В Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се проведе среща между експерти от агенцията и представители на свиневъдния бранш.

от БГНЕС
17:08, 05.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
бабх клането прасета ограничи чумата

Представена беше актуалната епизоотична ситуация, дискутира се разликата при наложените мерки в различните зони на страната в зависимост от проявлението на Африканската чума по свинете (АЧС). Обсъдено бе и евентуалното бъдещо развитие на заболяването.

Присъстващите постигнаха съгласие, че мерките дават търсения резултат по отношение броя на засегнатите ферми. Като мярка с най-силен противоепизоотичен ефект бе посочено доброволното клане на животните в обекти без биосигурност. Във връзка с огнищата на АЧС в Шуменско за пореден път бе направен изводът, че в настоящата ситуация отглеждането на свине при пасищни условия е пагубно.

Към момента има най-голяма необходимост от разграничение при клането на свинете в зависимост от зоната, от която произхождат. По тази причина приоритетно ще се работи за даване на достатъчно здравни гаранции с оглед намаляване на инфектираните зони, вдигане на възбрани и търговски бариери, и оздравяване на сектора.

Отчетена е и нуждата от по-добра комуникация с потребителите с цел по-ясно представяне на безопасността на продуктите от българско свинско месо.

Българската агенция по безопасност на храните отново напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при отглеждането на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Призоваваме за проява на висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс
ГЕРБ внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс
Европейският съюз стартира съдебната база данни за борба с тероризма
Европейският съюз стартира съдебната база данни за борба с тероризма