Това се казва в позиция на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с твърденията за завишена употреба на антибиотици в месото. До края на септември от агенцията са изследвали 290 проби за наличие на антибактериални субстанции. Всички те са отрицателни. За сравнение - през миналата година са констатирани три несъответстващи проби от патешко месо при изследвани 521 проби от различни храни.
През 2015 г. несъответствие е показала една проба от пчелен мед. От агенцията подчертават, че доклада за антибиотиците не отразява реално използвани количества във фермите, а броя медикаменти, продаден в България. Животните, третирани с антибиотик, не може да се използват за месо или мляко преди лекарството да се изчисти от организма им.
Докладът на Европейската агенция по лекарстватане не казва, че в месото има антибиотик и той е много опасен, а че животните са тренирани с тези количества. Проблемът е, че антибиотиците в храните селектират резистентни микроби, а не, че антибиотикът е толкова вреден за човека. Това каза в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, Директор на национален център по заразни и паразитни болести. Той допълни, че у нас и в Европа в момента няма циркулация на грипни вируси. Това зависи много от времето и допълни, че сега е най-подходящият период за ваксинация.
България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите. Това показва доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Информацията провокира въпроса: Има ли опасност за хората при консумацията на месото?