НОВИНИ

Берлин-последна спирка на Обама като президент в Европа

След Атина, Берлин очаква Барак Обама за прощалната му обиколка в Европа. Градът е блокиран от силите на реда, над 5000 полицаи ще охраняват срещите на американския президент. Обама пристигна преди час, той ще бъде настанен в прочутия берлински хотел Адлон точно до Бранденбургската врата и до американското посолство. Срещата му с канцлера Меркел е утре. За очакванията от посещението на Обама разказва Александър Андреев от Дойче веле.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
20:41, 16.11.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Посещението е „лебедова песен" за Обама, но въпреки това в Германия го оценяват като много важно. Някои наблюдатели дори се надяват, че Обама може да се окаже свързващо звено между досегашната и бъдещата американска администрация в областта на външната политика и трансатлантическите отношения.

По повод визитата медиите припомнят, че Меркел и Обама извървяха дълъг път един към друг. От първата предизборна кампания на Обама, когато Меркел не се съгласи той произнесе реч пред Бранденбургската врата, до днес, когато американският президент я смята за най-близкия си съюзник, включително и защото Германия става все по-важен политически и икономически фактор и просто няма как да бъде пренебрегвана.

Думите на Обама звучат почти като признание в любов: „Това е най-важната връзка, най-важното приятелство, което завързах като президент. Канцлерката Меркел е упорита, последователна и благонадеждна", казва Обама.

Отношенията между двамата обаче минаха през различни перипетии. Германия не подкрепи военната интервенция в Либия, после гръмна скандалът с подслушванията, когато се разбра, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала дори мобилния телефон на канцлерката.

По-късно, когато Меркел отвори границата за бежанците, Обама ѝ отправи голям политически комплимент и каза, че историческо погледнато тя е застанала на правилната страна. Скептиците твърдят обаче, че този жест е бил лицемерен, че САЩ под ръководството на Обама са загърбили Европа и всъщност не ѝ помагат в тези трудни времена, а я натоварват с много отговорности - в областта на сигурността, например - които досега носеше Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев в Молдова
Президентът Росен Плевнелиев в Молдова
Лоша година за пчеларите и по-малко произведен мед
Лоша година за пчеларите и по-малко произведен мед