НОВИНИ

Бежанската криза не трябва да застрашава Шенгенското пространство, заяви Меркел

Защитата на външните граници на ЕС не трябва да бъде за сметка на свободата на движение в Шенгенското пространство. Това заяви днес в седмичното си видеообръщение германският канцлер Ангела Меркел.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:44, 30.04.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
бежанската криза застрашава шенгенското пространство меркел

ЕС е достигнал "напълно решаващ етап", отбеляза канцлерката и добави, че е решила да се бори, "за да можем да защитим външните си граници, за да запазим пространството на свобода на пътуване, движение и установяване".

На фона на вълните от икономически мигранти и бежанци, които заливат Европа, натоварвайки инфраструктурата й и позволявайки надигането на крайнодесни, ксенофобски политически движения и протести, Меркел призна за въпросите и опасенията около Шенгенската зона.

"Колко трябва да се грижа за собствената си страна? Колко мога да участвам в европейската солидарност?" попита канцлерът.

Двайсет и шестте страни в Шенгенското пространство позволяват да се пътува свободно през техните граници без паспорти или проверка, но някои членки върнаха граничния контрол, за да спрат преминаването на мигранти, припомня ДПА.

Въпросът е дали ЕС да реши да укрепи Европа и да защити Шенген, "или пък да отстъпи и всяка държава отново да използва свой собствен граничен контрол", добави Меркел.

По думите й страните, разбира се, запазват националния си суверенитет, но "трябва да действаме заедно" по важни въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надуваема лодка потъна край Либия, 84 души са в неизвестност
Надуваема лодка потъна край Либия, 84 души са в неизвестност
24 души загинаха при атентат в Багдад, Ислямска държава пое отговорността
24 души загинаха при атентат в Багдад, "Ислямска държава" пое отговорността