НОВИНИ

Хиляди мигранти блокирани на гръцко-македонската граница

Освен за шофьорите на товарни автомобили, протестите по гръцките граници се оказаха проблем и за бежанците. Хиляди останаха блокирани на границата между Гърция и Македония. Тя пък е затворена не само заради протестиращите фермери, но и заради македонски таксиметрови шофьори.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:11, 03.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

С викове "Македония, Македония!", бежанците настояха границата да бъде отворена и да продължат пътя си. Засега обаче е разрешено преминаването само на леки автомобили.

Второ денонощие, повече от 3000 души чакат в Идомени. Бежанският лагер тук вече не може да поеме пристигащите всеки ден с автобуси. Мнозина са прекарали нощта на открито при минусови градуси.

Мохамед, мигрант от Иран: Студено е, времето е много лошо, а тук има и семейства с бебета.

Алал, сирийски бежанец: Не знаем още колко ще издържим, ако се наложи ще потърсим друг вариант.

Препълнен е и лагера от другата страна на границата - в Гевгелия. Македонските таксиметрови шофьори блокираха железопътните релси, в знак на протест срещу решението на полицията да дава път първо на влаковете и автобусите, превозващи мигранти към Сърбия. Всеобщото недоволство на гърци и македонци беше допълнено и от спонтанен протест на бежанците, които пък направиха опит да затворят магистралата от Гърция за Македония.

Засега обаче всички демонстрации остават безрезултатни. В същото време, няма изгледи вълната от мигранти да намалее, като само днес се очаква пристигането на още поне 5000 души, търсещи спасение в Западна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокадата на българо-гръцката граница продължава
Блокадата на българо-гръцката граница продължава
Проучване на Алфа рисърч за проблемите в образованието
Проучване на Алфа рисърч за проблемите в образованието