НОВИНИ

Четирима укранци са обвинени за опита за убийство на Алексей Петров

Четирима украинци са обвинени за опит за убийство на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и шофьора му Стефан Борисов. Соченият за главен организатор е задържан, трима са обвинени задочно и от тази сутрин се издирват с червена бюлетина от Интерпол и в Шенгенската информационна система, съобщиха на пресконференция прокуратурата и МВР. По бронираната кола на бившата барета беше стреляно с два гранатомета през октомври миналата година.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:49, 03.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Нападателите са следили мишената близо година и половина, проучвали са навиците, охраната и начина му на придвижване. По данни на разследващите, тримата, които се издирват, са доведени в България специално за стрелбата срещу Алексей Петров, от сочения за главен организатор Роман Логвиненко.

Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор: Такова престъпление, извършено с такава подготовка, с такъв безкраен професионализъм, не е разкривано в течение на нашата най-нова история.

Логвиненко е задържан на Дунав мост, на влизане в България. Има български документи, адрес в Пловдив и бизнес със селскостопанска техника, която изнасял за Украйна. Разследващите не казаха мотива, както и дали има поръчител на по-високо ниво. Не изключват обаче кръгът от обвиняеми да се разшири.

Георги Костов - главен секретар на МВР: Това, че не съобщаваме за мотива към момента, не означава, че не сме се ориентирали какъв е той.

Максим Чорний и Артьом Темпинский, които се сочат за преки извършители имат военна подготовка. Йевен Балков, се смята, че е давал съвети и разяснения и е участвал в следенето. И тримата са влезли в България с визи, издадени в различни държави. Според последните данни са напуснали страната.

Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор: Единият от тях е служил във въздушно-десантните войски на Украйна, той е бил специалистът с гранатометите. С една дума, това са хора, които са подготвени да убиват.

По делото има двама защитени свидетели. Те са с охрана, нови документи и адреси. Върху гранатомета и вещи, открити по маршрута на наемниците, е изолирано ДНК. Според зам.-главния прокурор е чист късмет, че Алексей Петров е жив.

Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор: Взривната сила на противотанковия снаряд се е приплъзнала покрай челното стъкло на автомобила, поради което ударната вълна не е проникнала вътре. Няколко градуса с обратен наклон ако беше попадението, пътуващите вътре със сигурност не биха оцелели.

Разследващите казаха, че не са обменяли информация с Алексей Петров, който беше обявил 100 хиляди лева награда за достоверна информация за атентата срещу него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 3 февруари
Новините в 100 секунди на 3 февруари
Мобилни екипи на Топлофикация София в услуга на клиентите със задължения
Мобилни екипи на "Топлофикация София" в услуга на клиентите със задължения