НОВИНИ

КЕВР: Битовите абонати на ел.енергия не са длъжни да излязат на свободния пазар

Домакинствата не са длъжни да излязат на свободния пазар след освобождаването на цените тока за бита. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Шефът на регулатора обясни, че до април ще бъдат готови часовите зони, които ще заменят нощната и дневна тарифа за абонатите, избрали да излязат на свободния пазар. Това на практика означава, че токът ще струва различно в различните часови зони и абонатите ще могат да съобразяват потреблението си с това.

Николай Минков
от Николай Минков
17:23, 03.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

След либерализацията на тока за бита, домакинствата ще могат да избират дали да останат при досегашния си доставчик, гарантиращ им цени, определени от КЕВР, или да излязат на свободния пазар, където електричеството следва принципа на търсенето и предлагането, обясни шефът на регулатора.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Комисията на енергийно и водно регулиране излезе с ценово решение, което е валидно до края на месец юни. Освен това няма норма, която да налага битовите потребители незабавно да излязат на свободния пазар".

Иванов съобщи, че трите ЕРП-та са внесли в КЕВР предложенията си за стандартизирани товарови профили, които на свободния пазар ще заменят сегашните нощни и дневни тарифи. Чрез тях абонатите ще могат да получават ток с различни цени в различните части от денонощието в зависимост от потреблението.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Стандартизираните товарови профили бяха представени в предвидения срок, който беше до края на януари от трите ЕРП-та. От тяхна страна се предлагат 9 профила от ЕВН, 8 от ЧЕЗ и 7 от Енерго про".

През следващите два месеца предложените тарифи за свободния пазар ще бъдат обсъдени в КЕВР.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "След което, в зависимост от това кога дружествата ще имат пълна готовност, те ще бъдат приложени по отношение на потребителите - както битовите, така и стопанските. Очаквам това нещо да стане не по-късно от месец април."

Председателят на КЕВР успокои , че предложените по-високи цени на водата от ВиК-операторите за 2017-та са предварителни, и последната дума ще бъде на регулатора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК не е получила уведомление за блокадата на българо-гръцката граница
ЕК не е получила уведомление за блокадата на българо-гръцката граница
АМ Струма - тунел или наземен път да минава през Кресненското дефиле?
АМ "Струма" - тунел или наземен път да минава през Кресненското дефиле?