НОВИНИ

Бивш затворник заплаши, че ще скочи пред колата на президента

Защо един затворник, излязъл на свобода, днес се чувства бежанец в собстевната си държава. Срещаме ви с Цветан, излежал присъда си, днес иска възможност да работи, но никой не иска да го вземе, заради миналато му. Писал на редица институции - чака отговор и работа.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Монтаж: Искра Митрева
20:51, 20.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Той е излежал присъдата си за кражба и вече месец е на свобода. Няма къде да живее, да спи, няма кой да се грижи за него. Цветан спи в градинката пред Народния театър, събира бутилки и ги връща, за да си докара някакви пари.

Цветан Димитров - Дояждам пицата на бежанците, за да оцелявам. Държавата се грижи за тях, дава им храна, дава им пари. Бежанците се събират на „Лъвов мост”. Ядат, пият и аз при тях. Когато хвърлят някоя коричка, аз я взимам и я преценявам. Ако е достатъчно чиста, я ям.

Цветан отговаря на много обяви за работа, но когато става въпрос за свидетелство за съдимост и трудова книжка, нещата удрят на камък. „След като работодателите разберат, че съм бил в затвора, нещата приключват. Казват ми, че ще се обадят и толкова”, разказва още Цветан.

Скоро пък бил пребит в парка от полицаи. „На пейката съм заспал и по едно време усещам шутове. Някакви мъже ме пребиха и ме изгониха. Не разбрах защо”, продължи разказът си през сълзи мъжът.

Цветан Димитров - Ако не намеря работа, ще скоча пред колата на президента, но няма да извърша престъпление. Нищо не ми дава сила, нищо не ми остана, никой не ме иска.

Цветан иска да започне “нов живот”. Не иска помощи, а работа. И опитва да я намери. На свобода е вече месец. Бежанец в собствената си държава. Въпреки раните, болката и унижението, се надява на шанс за реинтеграция. Но държавата не дава такъв - още по темата в дискусията на "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат социални услуги за децата с увреждания
Не достигат социални услуги за децата с увреждания
Има шанс за здраве в малките общини
Има шанс за здраве в малките общини