НОВИНИ

Бизнесът у нас тепърва открива облачните технологии

Все по-често чуваме понятието облачни технологии когато става въпрос за съхранение на данни в интернет. Но какво всъщност представляват те и знаем ли, че ги използваме непрекъснато. В края на седмицата в София се проведе конференция посветена на темата. Повече подробности вижте в репортажа на Цветелина Катанска и оператора Любомир Милошев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:57, 19.11.2016
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

За първи път за облачни технологии се заговори преди шест години. Зад това на вид мъгливо понятие се крие обаче просто обяснение. Облакът или както го наричат на английски клауд е място за съхранение на електронни данни, което се намира извън дома и офиса ни, но до което имат достъп множество устройства чрез интернет. Самият център се състои от множество малки компютри, които работят заедно и са взаимозаменяеми. Обикновено те съхраняват информацията в облака на две места, така че ако има повреда в едното, другото да се задейства. В Европа има няколко подобни места. Къде е България?


Слави Славов, експерт във фирма за облачни услуги:
Както знаете на много списъци, опашки сме назад, но по отношение на айти технологиите, специално на достъпа до интернет които е изключително важен за айклауд технологиите сме в челната петица, устойчиво и от години. Използването на клауд технологиите е много по-силно и активно от хората, от обществото, от децата, от всички нас, много по-малко активно е от бизнес средата.

Оказва се, че всеки ден ползваме облачните услуги и дори и без да знаем. Електронната ни поща се съхранява там, както и данните ни в социалните мрежи. За да се свържем с облака ни трябват три неща - устройство - смарт телефон или компютър, профил и интернет.

Слави Славов, експерт във фирма за облачни услуги:
Компютърната техника се увеличава двойно на всеки две години, а цената за производството ѝ намалява наполовина.

На всеки потребител в момента в света се падат по 6 умни устройства, очаква се към 2019 г. броят им да бъде 10 на човек. Това не включва само таблети, компютри и телефони, но също така смарт бойлери, смарт печки, смарт хладилници и тн. Друга тенденция е и че устройствата освен по-умни стават и по-малки. Така ако съберем цялата изчислителна мощ на компютрите Правец от 1982 до 1989 г. ще получим по-малка от тази на смартфон от последно поколение. И докато в бита облакът настъпва все повече и повече, не така стоят нещата с бизнеса. Изоставането на Старият континент от САЩ по отношение на този вид технологии е около 10 години. Фирмите, които използват облачни платформи у нас са около 8%, а за Европа тази цифра е 18 на сто.

В България нямаме регулация на тези услуги, така или иначе чакаме европейските, за да се синхронизираме с тях.
Това, което във фирмата можеш да направиш със собствената си техника, да защитиш данните си е много по-малко като способности и знания и подлагаш данните си на много по-големи опасности отколкото да се довериш на титоловани имена в клауд решенията.
;

Основният срах на фирмите е изтичането на данни. Експертите уверяват обаче, че рискът не е по-голям от това да имаш собствена система.

Стефан Генасджиев, представител на фирма въвела облачни технологии:
Сложното и трудоемко е това да прехвърлиш нещо, което работи в друга среда. Това нещо бих казал, че ни отне около една година, година и половина.
Модерният клауд софтуер е така добре организиран и направен, че ти със същата лекота, с която можеш да си смениш профилната снимка във фейсбук, можеш да си промениш принта на фактурата, което е нещо необходимо за твоя бизнес.

И така докъде ще навлезем в облака и какво ще се случи в айти сектора през следващите години? Трудно може да се прогнозира. Според експертите когато се говори за високи технологии дългосрочните прогнози са за едва за 24 месеца напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметник става център за изкуство във Варна
Паметник става център за изкуство във Варна
Тръмп ще изплати 25 млн. долара на ощетени от него студенти
Тръмп ще изплати 25 млн. долара на ощетени от него студенти