НОВИНИ

Обвиниха Блеър за войната в Ирак

Комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, оповести днес дългоочаквания си доклад, в който отправи остри критики срещу бившия министър-председател Тони Блеър и неговото правителство, като заяви, че той е вкарал страната в конфликта въз основа на погрешни разузнавателни данни, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
15:05, 06.07.2016
Чете се за: 02:25 мин.
По света
обвиниха блеър войната ирак

В доклада се казва, че Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без преди това да е изчерпала мирните възможности. Според разследването правната основа за военни действия е била незадоволителна, а планирането е било напълно неадекватно.

"Сега е ясно, че политиката за Ирак е била разработена въз основа на страдащи от недостатъци разузнавателни данни и оценки. Те не са били оспорени, а е трябвало да бъдат", каза ръководителят на комисията Джон Чилкот при представянето на доклада, оповестен седем години след началото на разследването.

По думите му оценката на Блеър за риска от предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение и придружаващите я разузнавателни данни са били представени със "сигурност, която не е била оправдана".

Комисията обаче не казва дали нахлуването през 2003 г. е било правосъобразно и не е установила, че Блеър и правителството му съзнателно са заблудили парламента или британската общественост.

"Разследването не изразява становище дали военните действия са били правосъобразни", заяви Чилкот. "Ние обаче стигнахме до заключението, че обстоятелствата, при които е било решено, че има правна основа за военни действия, въобще не са били задоволителни", каза той.

Критици смятат, че Блеър е дал безусловно обещание на бившия американски президент Джордж У. Буш, че Великобритания ще се присъедини към военните действия, и че е изопачил разузнавателните данни, за да подкрепи това и да окаже натиск върху юристите на правителството да дадат правно одобрение за нахлуването.



;
Блеър защити решението си за включване на Великобритания във войната в Ирак 

Бившият британски министър-председател Тони Блеър защити днес решението си за присъединяване към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г. и каза, че ще поеме пълна отговорност за пропуските при подготовката за включването във военната операция, предадоха ДПА и Ройтерс. Блеър заяви в отговор на оповестения доклад на комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, че е взел решението за включване в операцията "добросъвестно и с вяра, че това е в най-добър интерес за страната".

По думите му "докладът би трябвало да сложи край на твърденията за недобросъвестност, лъжи или измама". Той призна, че има "сериозни критики, които изискват сериозни отговори", и обеща да "отговори подробно" по-късно днес.

"Ще поема пълна отговорност за всякакви грешки без изключение или извинение", каза Блеър. Той отхвърли твърденията, че нахлуването в Ирак е "причината за тероризма, който виждаме днес - било в Близкия изток или другаде по света".



;
Реакциите след британския доклад за войната в Ирак

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви днес, че е необходимо депутатите, които са гласували в подкрепа на присъединяването на Великобритания към военната операция в Ирак през 2003 г., да поемат своя дял от отговорността за допуснатите грешки, предаде Ройтерс.

"Решението да тръгнем на война беше гласувано в тази камара и депутатите, които гласуваха за военни действия - от всички партии, ще трябва да поемат справедлив дял от отговорността", каза Камерън пред парламента след оповестяването на доклада на ръководената от Джон Чилкот комисия, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак.

Според премиера Великобритания трябва да гарантира, че въоръжените й сили са добре подготвени за евентуален бъдещ конфликт.

"Не можем да върнем часовника назад, но можем да гарантираме, че си вземаме поука и действаме съобразно с това", каза той.

"От съществено значение за доброто вземане на решения е министър-председателят да създава среда, в която служителите и другите експерти да могат безопасно да оспорват съществуващата политика и да поставят под съмнение възгледите на министрите и на министър-председателя без страх или пристрастие", заяви Камерън.


Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза при дебатите в Камарата на общините, че Великобритания има нужда от по-открити и независими отношения със САЩ, за да избегне повторение на нахлуването в Ирак, което според него е било "акт на военна агресия".

"Войната, както казва сър Джон Чилкот, в никакъв случай не беше последно средство", заяви Корбин.

"Честно казано, тя беше акт на военна агресия, предприет под фалшив предлог, както признава разследването, и отдавна е смятана за незаконна от имащото съкрушителна тежест международно правно мнение", заяви той.

"Има много поуки, които е необходимо да се извлекат от войната в Ирак... Те включват нуждата от по-открити и независими отношения със САЩ и от външна политика, основаваща се на поддържането на международното право и властта на ООН", каза Корбин.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Простихме се с голямата българска актриса Ани Бакалова
​Простихме се с голямата българска актриса Ани Бакалова
Хиляди протестираха срещу поскъпването на електричеството в Украйна
Хиляди протестираха срещу поскъпването на електричеството в Украйна