НОВИНИ

Български младежи на заключителната меса на папата край Краков

Да мечтаем и да не позволяваме да упоят душите ни - такова послание отправи папа Франциск в заключителното си богослужение на Световните дни на католическата младеж в Полша. Два и половина милиона души се събраха в Бжеги край Краков. На срещата присъстваха и 350 младежи от България.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 31.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Нови атентати и насилие белязаха дните около световната среща на католическата младеж с така актуалната тема милосърдие. И в последната си меса папата се обърна към хиляди младежи с призив да вярват в една нова хуманност, която е по-силна от злото и отхвърля използването на границите като бариери.

Папа Франциск: Не се обезсърчавайте: с вашата усмивка и вашите разтворени обятия вие проповядвате надеждата.

79-годишният папа казва, че не разбира от компютри, но богослужението му бе изпъстрено с думи от дигиталния свят и мрежите. Той призова младежите да отхвърлят вируса на тъгата, а сред всичките им контакти и чатове на първо място да бъде златната нишка на молитвата.

Папа Франциск: Паметта на Бог не е „хард диск", който записва и архивира цялата наша информация, а нежно и състрадателно сърце, което се радва, когато изтрива окончателно следите от нашето зло.

И българското знаме се вееше на срещата в Полша, събрала официално близо милион регистрирани участници.

Епископ Христо Пройков: В този свят трябва да има и такива места като оазис както е Краков, където младежта от цял свят ликува във взаимна обич, разбирателство, заедно със светия отец папата, за да бъде един лъч на една нова надежда. И тази надежда са всички тези младежи, и в тази надежда и нашата родина България с всички тези младежи, които са тук.

Българската група изпрати специален поздрав на зрителите на БНТ. Следващата среща на католическата младеж от цял свят е в Панама през 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко струва един ден на басейн в София?
Колко струва един ден на басейн в София?
Мюнхен почете паметта на жертвите, убити при стрелбата в търговски център
Мюнхен почете паметта на жертвите, убити при стрелбата в търговски център