НОВИНИ

Ердоган закрива военни училища в Турция след опита за преврат

Близо 1 400 турски военни бяха уволнени заради предполагаеми връзки с духовника в изгнание Фетхулах Гюлен, сочен от Анкара като организатор на опита за преврат. Закриват се всички военни училища в страната, които ще бъдат заменени от ново учебно заведение. Мащабните реформи в турската армия стават на фона на слухове за засилено полицейско присъствие край базата Инджирлик и нов опит за метеж.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 31.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Турското правителство обяви, че съставът на Висшия военен съвет ще бъде разширен и в него влизат вицепремиерите, министрите на правосъдието, вътрешните и външните работи. Това е поредна стъпка на президента Ердоган за поставяне на армията под твърдия контрол на кабинета.

Днес той подписа нов указ за реформи във въоръжените сили на страната. Той позволява на държавния глава и премиера да издават преки нареждания на командващите армията, бойната авиация и флота. Нов университет за национална отбрана ще замени закритите военни училища.

Сред поредните 1 400 уволнени под пагон е и най-близкият военен съветник на Ердоган Али Язъджъ. Турският президент заяви, че иска да поеме и прекия контрол върху националната разузнавателна служба МИТ и Генералния щаба на армията. Мярката изисква подкрепа на две трети от депутатите в парламента.

Педжеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Преговорите с опозиционните лидери продължават. Ако с тях успеем да направим малка конституционна реформа, началник-щабът и разузнавателната служба ще преминат към президентството.

Тази седмица бяха уволнени други 1700 турски военни, включително 149 генерали. Турските власти съобщиха, че година преди метежа на 15 юли са започнали да прехващат криптирани съобщения между симпатизанти на духовника Гюлен, разменяни чрез приложението Байлок.

Кореспонденцията се разшифрова от май миналата година, установени са 40 хиляди имена, включително на 600 високопоставени военни.

Турските власти съобщиха, че около авиобаза Инджирлик тази сутрин са били засилени мерките за сигурност във връзка с утрешното посещение на американския генерал Джоузеф Дънфорд - председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

В социалните мрежи тръгнаха слухове за готовност срещу втори опит за преврат, но американски военен говорител от базата отрече необичайна активност в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинги за и против Ердоган в Кьолн
Митинги за и против Ердоган в Кьолн
Освободиха всички заложници в Ереван
Освободиха всички заложници в Ереван