НОВИНИ

България и Швеция още на се влезли в преговори за Грипен

България все още не е влязла в контакт с шведската компания СААБ, чиято оферта за нов изтребител Грипен за българските ВВС беше класирана на първо място. Ако все пак договор бъде сключен, първите Грипен може да бъдат доставени в рамките на няколко месеца. Това заяви за "По света и у нас" вицепрезидентът на корпорацията Даниел Боестад на годишното авиошоу в Словакия. Оттам предават Александър Марков и Илия Иванов.

Александър Марков
от Александър Марков Илия Иванов
20:30, 26.08.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Годишното авиошоу в Словакия събра хиляди хора и уникални самолети

Бомбардировач В-52, Ф-18, Грипен, Юрофайтър показаха какво могат на годишното авиошоу в Словакия.

Хиляди останаха без дъх от маневрите на чешкия пилот Иво Кардош, който пилотира шведския Грипен вече 5-а година и има натрупани 500 летателни часа.

Иво Кардош, пилот на Грипен - ВВС на Чехия: Най-голямата предимство на този самолет е, че се управлява лесно. Контролирам го без усилия, маневрира бързо, авиониката е отлична и предоставя най-добрата система за ситуационна осведоменост в бой. Преди малко демонстрирах летене при ниска и висока скорост, атака от висок ъгъл при ускорение от 9 джи.

Именно Грипен българска военна комисия избра за нов боен самолет за нашите ВВС. Самолетът е на въорйжение в Чехия, Унгария и още наколко страни.

Двуместният вариант на самолета Грипен на въоръжение в унгарските ВВС - е най-лекият и маневрен самолет в момента.

Самолетът е с един двигател, полетът му струва 4000 долара на час, което е нисък разход. Ако България влезе в преговори, първите от общо 8 самолета ще пристигнат в България до месеци, обясни вицепрезидентът на компанията-производител Даниел Боестад.

Даниел Боестад, вицепрезидент на СААБ: Готови сме да доставим най-новите Грипен, които са оперативно съвместими с НАТО и биха служили на българските ВВС дълго време. Летенето и поддръжката му са евтини. Отдавна работим с България и, разбира се, бихме искали да видим финализирането на дългата процедура по избор на изтребител. Ние ще изчакаме още и ще видим.

Освен Грипен на авиошоуто в Слияч участваха Ф-18 и Юрофайтър - конкурентите за нов български боен самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души са задържани на протест срещу бежанците в Хелзинки
Двама души са задържани на протест срещу бежанците в Хелзинки
Започват празниците на изкуствата Аполония
Започват празниците на изкуствата "Аполония"