НОВИНИ

​БЛС: Нужно е преразпределение на бюджета за здраве

129 млн. лева повече са предвидени за бюджета на здравеопазването за догодина. Парите никога не стигат, но много е важно как ще бъде направено вътрешното преразпределение в този бюджет, коментира в "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

​блс нужно преразпределение бюджета здраве
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 15.12.2015
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Той открои, че в настоящия момент е нужно да се направи преразпределение на средствата. За първична помощ са определени около 180 млн. БЛС предлага резервът на Касата от 360 млн. лева да бъде преразпределен и там да бъдат предвидени около 200 млн. лева. Със същата сума – около 20 млн. лева БЛС предлага да се завиши бюджетът и на специализираната извънболнична помощ. Целта на реформата е да облекчим болничната система, обясни Грозев, като се мотивират колегите в доболничната помощ да свършат по-добре своята работа и да няма такъв наплив за приемане в болниците, както е в момента.

Д-р Грозев прогнозира, че е възможно да възникнат проблеми във връзка със здравната карта или бюджетирането, но пациент без здравна помощ няма да остане. Гаранция за това е моралът на българските лекари, увери той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен смог надвисна над Шанхай
Опасен смог надвисна над Шанхай
Повече влакове по празниците
Повече влакове по празниците