НОВИНИ

БНТ 1 представя документалния филм "Легендата "Щурците" на 22 декември

Рокът е вятърът на промяната в знамето на размирните „60-те“. У нас емблемата на тази промяна е белязана с името на „Щурците“, които се раждат през 1967 година, характерна с бунтове и конфликти. Към този период БНТ1 ще отведе зрителите с новия документален филм - „Легендата „Шурците“. Той ще бъде излъчен на 22-и декември от 22:00 часа, веднага след предаването „Панорама“.

бнт представя документалния филм легендата щурците декември
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 12.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Документалната лента връща времето половин век назад, когато да си купиш уредба за озвучаване, трябва да имаш връзки в чужбина и да дръзнеш да обмениш нелегално валута. Тогава тонколоните тежат по 100 килограма, а момчетата с дълги коси излизали само нощем, за да не ги приберат в милицията. Като машина на времето, филмът ни превежда от 1967-ма, когато понятието рокгрупа не съществува за българската музика, до 2017-та, за да проследи как рокът у нас за 50 години се превръща от ретроградна и преследвана мода - в култура, която поколенията си предават като знаме.

„Легендата „Шурците“ е филмов разказ за едни обикновени момчета с необикновена любов към рокендрола, които променят музикалните хоризонти на България и успяват да се задържат половин век на гребена на вълната, защото вярват, че артистът трябва да се качва на сцената, само когато има какво да каже. И това, което иска да каже да е толкова сакрално, толкова силно, че той повече не може да го задържи.

80-минутната документална лента, наситена с музика и вълнуващи истории, е на режисьора Станислав Терзиев, сценариста Анна Мельова, оператора Здравко Ружев и режисьора по монтажа Филип Петков.

Два дни по-късно, на Бъдни вечер, Българската национална телевизия ще излъчи целия концерт за 50-годишнината на легендарната група, който събра над 12 хиляди души в зала "Арена Армеец".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от Манхатън е симпатизирал на Ислямска държава
Нападателят от Манхатън е симпатизирал на Ислямска държава
Мерки за действие при ранното предизвестяване на замърсяването на въздуха
Мерки за действие при ранното предизвестяване на замърсяването на въздуха