НОВИНИ

Бойко Борисов: "Белене" трябва да се строи

Според премиера това е единствената опция за България, заради решението на международния арбитраж в Женева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:26, 12.08.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
бойко борисов белене строи

Втората ядрена централа в Белене трябва да бъде построена. Това обяви в интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов, три години след като по негова инициатива беше спрян проекта.

"Белене трябва да се строи, тя вече не е хипотеза. В противен случай ще имаме много скъпи реактори в някой музей", обясни министър-председателят. По думите му, ако централата не бъде изградена, поръчаните руски реактори трябва да отидат в "Музея на социалистическото изкуство на Вежди Рашидов". През 2012 г. премиерът Борисов определяше площадката на централата като "езеро за шарани", заради налетите в нея над 1 млрд. лева.

Изграждането на втора ядрена централа беше спряно с решение на Народното събрание в началото на 2013 г. Предложение за прекратяване на проекта тогава внесе Министерски съвет. Мотивът на тогавашния кабинет на премиера Борисов беше, че централата е много скъпа и държавата не може да си позволи нейното строителство. И тогава съществуваше идеята да бъде привлечен чужд инвеститор, "който да не е руски, а европейски". Такъв обаче не се намери.

След спирането на проекта руската държавна компания "Росатом" заведе арбитражно дело срещу България заради спирането на проекта. Именно дъщерното дружество на компанията "Атомстройекспорт" беше избрано за строител на централата, която по план трябваше да има два реактора от по 1000 мгвт.

За периода от 2003 г. (когато наново беше започнато строителството на централата от Кабинета Сакскуборгодски) до 2013 г. за строителството на централата бяха сключени общо 14 споразумения между руснаците и българите, но липсваше окончателен договор за изграждането на централата. Реакторите обаче бяха поръчани със споразумение през 2008 г.

Първоначалната цена на централата беше определяна от "Атомстройекспорт" на близо 5 млрд. евро. През 2013 г. сумата беше набъбнала до 11 млрд. евро.

В края на юли България беше окончателно осъдена от Русия да плати близо 620 млн. евро заради прекратяването на проекта. Отделно София дължи на Москва близо 5 млн. евро за съхраняване на единия реактор и част от другия. Докато държавната Национална електрическа компания не се издължи на "Атомстроейкспорт", тя дължи на ден по 167 000 евро лихва, обяви преди две седмици премиерът Борисов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак София-Бургас се е ударил в скала, паднала на релсите край Копривщица
Влак София-Бургас се е ударил в скала, паднала на релсите край Копривщица
Фестивалът София Диша продължава и тази неделя
Фестивалът "София Диша" продължава и тази неделя