НОВИНИ

БРИКС се обявиха за мирни преговори със Северна Корея

Севернокорейската криза може да бъде преодоляна единствено по мирен начин. Това заявиха в специална декларация лидерите на петте най-големи развиващи се икономики в света. От китайския град Сямън те осъдиха остро поредното ядрено изпитание на Пхенян. Деян Йотов разказва по темата.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:20, 04.09.2017
Чете се за: 01:11 мин.
По света

За преки преговори между всички заинтересовани страни по проблема с ядрената и ракетната програма на Северна Корея се обявиха президентите на Китай, Русия, Бразилия и Република Южна Африка, и премиерът на Индия. Вчерашното, както твърди режимът на Ким Чен Ун, успешно изпитание на свръхмощна миниатюризирана водородна бомба, засенчи форума. А на него китайският президент Си Цзинпин възлагаше надежди да подчертае лидерската позиция на Пекин в развиващия се свят и амбициите му да промени настоящия глобален ред.

Си Цзинпин, президент на Китай : "Трябва да положим усилия да насочим международния икономически ред в по-справедлива и разумна посока. Все по-близките ни връзки с останалата част от света изискват нашите 5 страни да играят по-голяма роля в глобалното управление. Защото без наше участие много от предизвикателствата пред света не могат да бъдат ефективно преодолени."

В програмната си реч Си отправи задочно предизвикателство към американския президент Доналд Тръмп и неговото верую, че националните интереси са над всичко.

Си Цзинпин, президент на Китай: "Трябва да работим за нов тип международни отношения, даващи възможност за развитие на всички държави. Да настояваме за икономическа глобализация, от която да имат полза всички. Да се опълчим на протекционизма."

Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че вижда бъдеще в неформалното обединение на петте най-големи развиващи се икономики, станало популярно под названието БРИКС.

Владимир Путин, президент на Русия: "Заедно търсим отговори на най-острите предизвикателства и заплахите за мира и стабилността. Заедно страните ни изпълняват важни социално-икономически задачи, като модернизацията на промишлеността, развитието на високи технологии и подобряването на конкурентноспособността и на жизнения стандарт на населението ни."

БРИКС обединяват 40 процента от световното население и произвежда над 22 на сто от глобалния брутен вътрешен продукт. Си Цзинпин обяви, че Пекин отпуска 80 милиона долара за техническото и икономическото сътрудничество на петте държави, както и за проекти в Новата банка за развитие на БРИКС. Сумата обаче бледнее пред 124-те милиарда, които Пекин съобщи напролет, че ще инвестира в инициативата си "Един пояс, един път". Очевидно тя е по-важна за Си в опитите му да увеличи глобалната тежест на Китай, сочат западни анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онлайн система следи колко от децата не ходят на училище
Онлайн система следи колко от децата не ходят на училище
Неравнопоставеността между мъжете и жените в работата се запазва
Неравнопоставеността между мъжете и жените в работата се запазва