НОВИНИ

Британският премиер призова Турция да отстоява човешките права

Британският министър-председател Тереза Мей призова Турция да отстоява човешките права и върховенството на закона след извършения в страната опит за преврат през юли м.г. Мей каза това след среща днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:55, 28.01.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света
британският премиер призова турция отстоява човешките права

"Горда съм, че Великобритания ви подкрепи на 15 юли м.г. в защита на демокрацията", каза тя. "А сега е важно Турция да запази тази демокрация, като отстоява върховенството на закона и спазва международните си ангажименти за човешките права," добави Мей.

Посещението в Турция, важен партньор от НАТО, се осъществява на фона на натиск във Великобритания за осъждане на кампанията, предприета от турските власти след опита за преврат, отбелязва АП.

Над 100 хиляди души бяха уволнени или отстранени от длъжност след провалилия се пуч, а близо 40 хиляди - изпратени в затвора в очакване на съдебен процес.

Мащабът на мерките разтревожи правозащитните организации и някои западни съюзници на Турция, посочва Ройтерс. Според Анкара мерките са наложителни, за да се изкоренят поддръжниците на преврата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Монголия протестираха срещу замърсяването на въздуха
В Монголия протестираха срещу замърсяването на въздуха
Македонец заплаши, че ще взриви сградата на правителството
Македонец заплаши, че ще взриви сградата на правителството