Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте, въпреки че правителството въведе забрана за палене на огън с цел разчистване за земеделска земя, съобщава АФП. В първите 48 часа, след въвеждането на забраната, данни от сателита на Националния институт за космически изследвания показаха 3859 нови огнища, от които 2000 са концентрирани в района на дъждовните гори.

от БГНЕС
09:48, 01.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
броят пожарите амазонската джунгла продължава расте

За периода от януари до края на август 51,9 процента от 88 816 пожара в Бразилия са именно в Амазонската джунгла. Според експерти броят на огнищата е драматично висок и се дължи най-вече на изсичането на горите от фермерите.

В момента е сухият сезон в бразилския амазонски регион. Според експерти обаче 2019-та е доста по-влажна спрямо предходни години – и подчертават, че огънят в джунглата не е възникнал по естествен път.

Анализатори твърдят, че забраната за палене на огън за разчистване на земеделска земя е доста позакъснял ход, и е по-скоро политически, а не практически жест. Изсичането на горите се е засилило тази година, тъй като правомощията на агенциите, натоварени със задачата да следят за незаконния дърводобив бяха сериозно орязани от президента Жаир Болсонаро.

Често наричан „Тръмп на тропиците“, Болсонаро постави под съмнение климатичните промени, и обяви, че често фермерите имат нужда от повече земя, за да се изхранват. Обезлесяването е една от най-сериозните заплахи за дъждовните гори и е проблем, който съществува не само в Бразилия, но и в Боливия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвинея, Гаяна, Перу, Суринам и Венецуела.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Германският президент се извини на Полша за Втората световна война
Германският президент се извини на Полша за Втората световна война
Румен Радев ще участва в церемонията за 80 години от Втората световна война
Румен Радев ще участва в церемонията за 80 години от Втората световна война