НОВИНИ

Брюксел забранява старите автомобили

Властите в Брюксел са решили да забранят от 2018 г. регистрацията на автомобили, които замърсяват прекомерно въздуха, съобщиха местни медии.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:46, 02.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
брюксел забранява старите автомобили

Мярката ще обхване превозните средства по стандарта "Евро-1", произведени в началото на 90-те години на миналия век, които съставляват около 11 на сто от автомобилния парк в града. Причината за това решение е, че годишно 600 души в белгийската столица умират от дихателни проблеми, причинени от замърсяването от автомобилите.

Забраната няма да засяга т. нар. класически колекционерски автомобили, произведени преди повече от 20 години, тъй като те са малко на брой и правото да бъдат използвани е много ограничено по закон. Засега няма да бъде наложена забрана и за старите двуколесни моторни превозни средства.

Спазването на забраната ще бъде следено с поставянето на лепенки на автомобилните стъкла, които обозначават издаденото разрешение за движение. Отпаднала е идеята това да се прави с поставянето на пропускателни пунктове с камери, защото е преценено, че този подход е твърде скъп.

Очаква се мярката да доведе до понижение с 10 на сто на фините прахови частици и с 10-20 на сто на азотния двуокис във въздуха на Брюксел.

На този фон днес медиите съобщават, че от миналата година собствениците на електромобили в южната област Валония са били принудени да плащат до 5000 евро такса за регистрация на новото си превозно средство. Парадоксът се дължи на нововъведена система за изчисление на мощността на автомобилите. По този начин таксата от средно около 60 евро е нараснала до няколко хиляди, защото електромобилите достигат мощности до 700 конски сили.

Властите са решили да върнат старата система за изчисление на средната, а не на максималната мощност на електромобилите. Собствениците, които вече са платили високите такси, ще бъдат обезщетени, а занапред купувачите на електромобили ще плащат за регистрация между 60 и 120 евро.

В съседна Холандия през април бе гласуван закон, според който от 2025 г. в страната повече няма да се продават автомобили с двигатели с вътрешно горене. Холандия е сред държавите в света, в които електромобилите намериха място най-бързо и най-масово. По последни оценки един от десет автомобила в страната вече се движи на ток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балетното училище в София става на 65 години
Балетното училище в София става на 65 години
Германският парламент гласува резолюция за арменския геноцид
Германският парламент гласува резолюция за арменския геноцид