НОВИНИ

БСП атакува ГЕРБ за отпуснатите 7 милиона лева за борба с битовата престъпност

БСП определиха като предизборен ход на управляващите отпуснатите 7 милиона лева за борба с битовата престъпност. От левицата днес попитаха как правителството е изхарчило близо 2 милиарда лева излишък в бюджета. От ГЕРБ пък отговориха, че парите са отишли за плащане на дълга за АЕЦ Белене и за саниране.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:36, 06.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Харченето на средства от бюджета стана повод за поредната размяна на остри реплики между БСП и ГЕРБ. От ляво цитираха стенограма от заседание на кабинета от август миналата година, че има близо 3,3 милиарда лева излишък. И че Борисов е казал, че това не са пари за харчене, а буфер. След това посочиха, че на 4 януари е обявено, че финансовата 2016-та година е приключена с милиард и половина излишък.

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Г-н премиер в оставка, къде и за какво за 3 месеца изхарчихте 2 милиарда лева? Потвърждава ли това думите, че оставате на власт на всяка цена, до встъпването на г-н Радев и новият служебен кабинет, не беше назначено служебно правителство, просто за да се харчат едни пари."

От ГЕРБ отговориха, че милиард и 200 милиона лева са платени по арбитражното дело за АЕЦ Белене, 1 милиард лева - за саниране, отделно от това са парите за американските централи.

Димитър Главчев, ГЕРБ: "Разбирам заострения глад към финансови средства от страна на колегите от БСП, въпреки че ако се върнем назад във времето ще установим, че здравословният глад за тях е по-полезен за обществото. Тогава средства се усвояват от гражданите, а не от управляващите, но за да стигнат до 12 млрд., които ние ще оставим във фискалния резерв след нашето управление трябва да се мине през избори.

От ляво пък посочиха, че управляващите са знаели още пред лятото за разходите, които трябва да бъдат направени и въпреки това са казали, че няма да харчат излишъка. От ГЕРБ заявиха, че избирателите ще решат на предсрочните избори дали БСП да изразходват парите им, или да има стабилна и предвидима държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гигантски айсберг се откъсва от антарктическия шелф
Гигантски айсберг се откъсва от антарктическия шелф
Днес арменците отбелязва Рождество Христово и Богоявление
Днес арменците отбелязва Рождество Христово и Богоявление