Още жертви в Судан при опит за потушаване на гражданското непокорство

Четирима души бяха убити в Судан по време на опити за потушаване на гражданско неподчинение срещу военните. Това се случва след кървавите репресии срещу демонстрация, призоваваща за гражданско управление, съобщава Агенция Франс прес.

от БГНЕС
22:47, 09.06.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света
жертви судан опит потушаване гражданското непокорство

Централният комитет на суданските лекари, свързан с демонстрантите, каза, че двама души са били убити в размириците днес в Хартум, а други двама в близкия град Омдурман. Комитетът обвини силите на управляващия военен съвет и военизираните "милиции" за четирите смъртни случая, с които общият брой на жертвите от началото на протестите на 3 юни става 118.


;

Групата, ръководеща продемократичното движение на Судан призова за национална кампания за гражданско неподчинение, дни след като военните убиха повече от сто души. Призивът бе гражданското неподчинение да започне в неделя и да продължи до установяването на гражданско правителство. Съобщението бе оповестено след арестуването на трима опозиционни лидери, които са участвали в усилията за посредничество. Те се срещнаха с премиера на Етиопия, за да се опитат да подновят мирните преговори.

Лидерите на протестите отхвърлиха предложението за преки преговори с Преходния военен съвет (ПВС) заявявайки, че след кръвопролитието не може да му се вярва.

Судан е контролиран от ПВС след като гражданските протести доведоха до свалянето на дългогодишния президент Омар ал Башир през април.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Решават дали да оставят в ареста собственика на кучетата - убийци
Решават дали да оставят в ареста собственика на кучетата - убийци
Горбачов не е гледал сериала Чернобил
Горбачов не е гледал сериала "Чернобил"