НОВИНИ

Зам.-кметът на София: Имаме доста либерална система за прием в първи клас

Единната система за прием в първи клас за гард като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града, каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Той добави, че 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, където ще останат свободни места.

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 16.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Той отбеляза, че имаме много либерален режим у нас, защото все пак има право на избор.

Няма как да няма общо правило, там където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее. Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин, коментира Чобанов.

Адресът на майката е адресът на детето, водещият родител е на майката. Затова и той е водещ в законодателството, каза още той.

При неизпълнение на критериите за уседналост просто няма да се ползват предимствата, но има достатъчно места в София, ще има 7-8 училища, които ще са по-натоварени при приема, заяви заместник-кметът на столицата.

Той уточни, че дори и да не са приети в най-желаното, децата ще може да бъдат приети в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането. Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, добави зам.-кметът на София.

Чобанов коментира и критерият за месторабота на родителите и го определи като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храмът Св. Параскева в град Глоджево се нуждае от спешен ремонт
Храмът "Св. Параскева" в град Глоджево се нуждае от спешен ремонт
Новите стикери за технически прегледи будят противоречие в Русе
Новите стикери за технически прегледи будят противоречие в Русе