НОВИНИ

Макрон за ударите в Сирия: Не сме обявили война на режима на Башар Асад

Ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена в Европейския парламент тази седмица. Очаква се днес Съединените щати да обявят нови санкции срещу Русия. Те ще бъдат насочени срещу компании, осигурили техника, свързана с употребата на химически оръжия в Сирия. Междувременно френският президент Еманюел Макрон нарече успешни ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:32, 16.04.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота са били успешни от военна гледна точка. Това заяви в телевизионно интервю френският президент Еманюел Макрон.

Той бе категоричен, че Франция и съюзниците ѝ не са обявили война на режима на Башар Асад, Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия. По думите му той е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Преди 10 дни президентът Тръмп каза, че САЩ имат намерение да се оттеглят от Сирия. Ние го убедихме, че е необходимо да остане. В политически план, отвъд това, което се случи, тези удари са само един елемент, те не са най-важното, което се случва в Сирия. Уверявам ви, ние го убедихме да продължи да е ангажиран в дългосрочен план.

Русия е съучастник в употребата на химическо оръжие в Сирия - това е казал Еманюел Макрон на руския си колега Владимир Путин. Въпреки това той потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мило Джуканович печели президентските избори в Черна гора
​Мило Джуканович печели президентските избори в Черна гора
Започна вторият сезон на политическото предаване Обещанието
Започна вторият сезон на политическото предаване "Обещанието"