НОВИНИ

Да говориш музиката с тялото си

Възможно ли е да говориш музиката с езика на тялото? Оказва се, че да, ако има кой да те научи. Един световен експерт по жестовете – италианката Деда Кристина Колона е в София по покана на оперната прима Дарина Такова, за да разкрие тайните на жестовете пред млади български певци. Колона е специалист по бароков танц, професионална актриса, хореограф и асистент на най-големите италиански оперни режисьори.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
09:02, 09.04.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още


Деда Кристина Колона е поразителна в комплексната си роля на многостранен артист. Тялото й е съвършен инструмент, който може да изрази всяка дума с жест и поза. Точно това невероятно умение иска да предаде на певците, с които работи. Познава текстовете на бароковите опери в детайли и увлекателно обяснява скритите в тях контрасти, конфликти и сюжетни обрати. Може да работи с танцьори, или артисти, защото е отлично подготвена. Но вместо това избира да работи с оперни певци

Деда Кристина Колона -хореограф и експерт по барок

Певецът е изключително интересен материал за работа, защото той пее според своя инстинкт. Това инстинктивно ниво, което дава индивидуалност на пеенето е много дълбоко. Затова, ако можеш да накараш един певец да играе с неговия певчески глас, нещата стават изключително интересни. Факт е, че обучението на младите певци поставя ударение на начина, по който се произвежда звукът.Но когато младият певец влезе в професионалната среда от него се изисква актьорско присъствие, за което той просто не е бил подготвен.

Виновникът за това артистично откровение е оперната прима Дарина Такова. Вече няколко години тя се е посветила на мисията да разширява професионалния хоризонт на младите певци у нас.

Дарина Такова

Бих казала, че това е най-хубавото нещо, което очаквам и осъществявам.Смятам, че е фундамент в работата с младите хора да се отпуснат и да намерят това сътрудничество, това отваряне с тялото.

Участниците в майсторския клас ще покажат наученото във фрагменти от опери на Хендел и „Коронацията на Попеа“ от Монтеверди. Спектакълът им ще е този четвъртък в зала България от 19 часа.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етнографският музей на открито „Етър” се обновява
Етнографският музей на открито „Етър” се обновява
Как да спечелиш безплатна езикова ваканция във Великобритания?
Как да спечелиш безплатна езикова ваканция във Великобритания?