НОВИНИ

Природозащитниците не са срещу ски туризма, а срещу нарушенията в Банско

Казусът с концесията на ски зона Банско не е сложен според природозащитниците. Според тях "дяволът е заровен в детайлите" - в случая липсата на актове за държавна собственост за изгражданите съоръжения.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
14:15, 15.02.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас
природозащитниците ски туризма нарушенията банско

Природозащитниците не са срещу ски туризма, а срещу това, че държавата прощава и насърчава дългогодишни нарушения, каквото е признаването и ненаказването на нарушения в концесионния договор за ски зона Банско, заявиха природозащитниците на пресконференция на Коалиция "Да остане природа в България".

Според тях фактически договорът е разтрогнат и от двете страни, които са го подписали. Причината е, че е е допуснато трети лица да извършват стопанска дейност и да печелят на територията на концесията. Практически мълчаливо държавата се е съгласила с тази ситуация и сега трябва да се предприемат законовите мерки.

;

"Концесионният договор вече е преполовен, но за тези 15 години, въпреки твърденията, че в договора има неясноти и пропуски, не се намери министър на околната среда и водите, който да поиска от съда да отсъди как да се тълкува договора и какъв е размерът на самото концесионно възнаграждение. Има само твърдение, че сумата, която плаща концесионера е недостатъчна и това налага промяна на договора", заяви Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България".

Според Белев съдът е този, който трябва да се произнесе за това какво се плаща и дали то е достатъчно, макар Сметната палата да е констатирала с доклад ощетяването на държавата.

"Към момента концесията се е увеличила до 99.55 хектара или с близо 65 хектара над разрешените. Това е нарушение на конкурентното право на ЕС", посочи Александър Дунчев от WWF. Той твърди, че така се променят конкурсните условия по отдаване на концесията и се облагодетелства една компания.

"Мисля, че Европейската Комисия ще потвърди, че това е незаконна държавна помощ", коментира Дунчев.

Казусът с концесията на ски зона Банско не е сложен според природозащитниците. "Дяволът е заровен в детайлите" - в случая липсата на актове за държавна собственост за изгражданите съоръжения. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и областният управител на Благоевград си прехвърлят от години отговорността за издаването им, защото няма общо мнение дали те да са публична държавна или изключителна държавна собственост, коментира Белев.

"В момента в кадастъра това са бели петна, личното ми мнение е, че трябва да бъдат публична държавна собственост", каза още той.

Петко Цветков от Българската фондация "Биоразнообразие" подчерта, че новоусвоените площи около концесионната площ са в противоречие на закона и на действащия План за управление на "Пирин" и могат да съществуват само при учредяването му в нова концесионна процедура . А до влизането в сила на новия План за управление, който в момента се преработва, действа старият от 2004 година.

Ще припомним, че министърът на околната среда и водите Ивелина Василева миналата седмица подчерта, че инвестиционно предложение за изграждане на втори кабинков лифт няма ивъпросът въобще не подлежи на обсъждане в момента. А до края на тази

седмица трябва Реформаторският блок да даде становището си за промяна на концесионния договор, обсъждан на Съвета за развитиекъм МС миналия четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 идеи да изглеждаме добре с минимални средства
5 идеи да изглеждаме добре с минимални средства
19 загинали при обстрел срещу болници в Сирия
19 загинали при обстрел срещу болници в Сирия