НОВИНИ

Даниел Митов на посещение в Иран

Външният министър Даниел Митов е на официално посещение в иранската столица Техеран по покана на иранския си колега Мохаммад Джавад Зариф. Ще бъдат дискутирани широк кръг въпроси свързани с двустранното сътрудничество между България и Иран в сферата на икономиката и енергетиката. От Техеран предават специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:03, 20.12.2015
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В рамките на това първо официално посещение на български първи дипломат в Иран от 12 години насам сериозно внимание по време на всички разговори ще бъде отделено на енергийната тематика и по-конкретно на възможността ирански втечнен газ да достига до България през пристанища във Грузия

Тази възможност, заявена от премиера Бойко Борисов по време на срещата с грузинския му колега Иракли Гарибашвили в началото на месеца в София, днес Даниел Митов ще обсъди първо с президента на Иран Хасан Роухани. Утре са официалните разговори на външния ни министър с иранския му колега д-р Зариф и с председателя на парламента д-р Лариджани.

Наред с възможностите за пренос на газ ще се обсъжда и изграждането на мултимодален коридор по маршрута България-Черно море-Грузия, Армения/Азербайджан.

След години на двустранен стокообмен достигал понякога до милиард долара годишно и намалял драстично след въвеждането на международните санкции срещу Иран, сега, точно месец преди очакваното облекчаване на тези санкции България и Иран ще разговарят отново за нарастване на взаимната търговия в сферата на азотните и фосфатни торове, машиностроенето и селското стопанство.

С културния министър Али Джаннати, Даниел Митов ще подпише и Програма за обмен в областта на културата, науката, образованието, спорта и медиите за периода 2015-2018 г. между правителствата на България и Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без сняг по празниците
Без сняг по празниците
Взривиха банкомат в Хасково
Взривиха банкомат в Хасково