Българските пенсионери пътуват два пъти по-малко от европейските

В България делът на пенсионерите сред туристите е едва 10 на сто, докато средно в ЕС е 20 процента. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, представени днес от Европейската комисия.

от Източник: БТА
13:59, 26.09.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
българските пенсионери пътуват два европейските

Две трети от почиващите в България пенсионери са българи, а 30 на сто са чужденците. Пенсионерите туристи в България осигуряват шест процента от приходите в сектора. През 2014 г. те са донесли 35,6 милиона евро на туристическата индустрия в нашата страна. Това представлява средно по 21 евро разноски за възрастните туристи дневно - с 13,6 на сто по-малко, отколкото отделят останалите почиващи.

Най-голям дял сред туристите в ЕС имат възрастните хора, които посещават Франция, Кипър, Чехия, Гърция, Швеция, Ирландия и Португалия - около една четвърт. Статистиката показва, че пенсионерите предпочитат да ходят на почивка в собствената си страна. Те осигуряват в ЕС средно 16 на сто от приходите в областта на туризма, като през 2014 г. техният принос се изразява в 65,6 милиарда евро оборот. В ЕС пенсионерите туристи харчат по около 13 на сто по-малко от останалите потребители на туристически услуги.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шофьор загина при катастрофа на пътя Варна-Добрич
Шофьор загина при катастрофа на пътя Варна-Добрич
Откриха в Добрич станция на ВиК
Откриха в Добрич станция на "ВиК"