НОВИНИ

Ден на траур в САЩ в памет на Джордж Буш-старши

В Съединените щати днес е ден на национален траур, заради кончината на 41-вия президент на страната. Джордж Буш-старши почина на 30 ноември на 94-годишна възраст. В негова памет се отслужва траурна церемония в Националната катедрала във Вашингтон.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:27, 05.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Световни лидери и фигури от американския елит се събраха във Вашингтон, за да кажат последно сбогом на Джордж Буш-старши, който управлява САЩ от 1989 г. до 1993 г.

След всичко изредено за достойнствата на президента, траурната церемония в Националната катедрала във Вашингтон може би ще се запомни с думите на неговия близък сътрудник Рон Кауфман: "Ще видите много радост".

Според Кауфман това напомня духа, царувал по времето на Буш - политикът, известен с призива за "по-добра, по-великодушна нация". "Това не е погребение, а ден в прослава на един велик човек, който имаше дълъг и забележителен живот.

Той ще ни липсва!", написа в Туитър Доналд Тръмп, който присъства на церемонията, заедно с четирима бивши президенти. Сред чуждестранните фигури са британският принц Чарлз, лидерите на Германия, Полша, Австралия и Йордания.

Днес в СС на ООН отдадоха почит на покойния президент с минута мълчание.

По-късно ковчегът с тленните останки на Джордж Буш ще бъде върнат в Тексас и ще бъде изложен за поклонение в епископалната църква "Сейнт Мартин". Утре, след церемония в тесен кръг, Джордж Буш ще бъде погребан до своята съпруга Барбара, в двора на неговата библиотека в Колидж Стейшън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие окончателно Закона за хората с увреждания
Парламентът прие окончателно Закона за хората с увреждания
През януари ще стане ясно има ли спекулации на пазара на ток
През януари ще стане ясно има ли спекулации на пазара на ток