НОВИНИ

Ден след кървавите атентати в Брюксел, ФБР помага в разследването

Холандия, която е текущият ротационен представител на Европейския съюз, свика за 24 март по искане на Белгия извънредна среща на външните министри, на която да бъде обсъден въпросът с терористичните атаки. При серията терористични атаки на летището и в метрото в Брюксел вчера загинаха най-малко 34 души, а повече от 230 бяха ранени. Нивото на терористична заплаха в Белгия бе вдигнато до най-високата, четвърта степен, властите затвориха границите.

bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 23.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Европейските страни трябва да засилят размяната на разузнавателни данни, заяви германският вътрешен министър. Той поясни, че службите за регистрация на чужденци и за издаване на визи все още не споделят информацията, с която разполагат. Страната също засили мерките за сигурност на летищата и гарите, както и по границите с Белгия, Франция, Холандия и Люксембург. Германската полиция арестува трима души в кола с белгийска регистрация близо до границата с Австрия и разследва дали те са планирали нападения.

Парижката прокуратура започна следствие за кървавите атентати, в които бяха ранени и французи. Работи се и по установяване на евентуални връзки между различни следствия, водени във Франция и Белгия. Към разследването днес се присъединява и делегация на Федералното бюро за разследване и полицията на Ню Йорк, тъй като сред жертвите има американци. Държавният департамент на Съединените щати предупреди американските граждани за възможна опасност при пътувания в Европа. Според Вашингтон, има данни че "терористични групи продължават да планират краткосрочни атаки в Европа срещу спортни събития, ресторанти и в обществения транспорт".

Днес в Белгия е официален ден на траур. Още от вчера вечерта прочути паметници и забележителности в Европа и по света бяха осветени с цветовете на националното знаме на Белгия в знак на солидарност с белгийския народ. Сред обляните в черно, жълто и червено сгради бяха Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, фонтанът Треви в Рим. Антената на кулата на Световния търговски център в Ню Йорк погрешна светна в цветовете на френското знаме, преди грешката да бъде забелязана и поправена. Американският президент Барак Обама нареди всички американски знамена да бъдат свалени наполовина до събота в памет на жертвите на атентатите в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабно антитерористично учение в София тази нощ
Мащабно антитерористично учение в София тази нощ
Европейските държави показаха солидарност с Белгия (СНИМКИ)
Европейските държави показаха солидарност с Белгия (СНИМКИ)