НОВИНИ

Как отбелязват професионалния си празник акушерките в болница "Света София"

Акушерките посрещат професионалния си празник с напомняне на една негативна тенденция, свързана с демографската криза. 2017 г. е поставила печален рекорд по ниска раждаемост, показват данните от регистъра на ражданията на здравното министерство. Днешният ден на родилната помощ специалистите посрещат и с искания за по-достойно заплащане и по-добри условия на работа. Липсата на кадри е другият сериозен проблем в болниците.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:06, 21.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Мая Бонева работи като акушерка вече 37 години и обича своята професия, независимо от инфарктните моменти. Не брои бебетата, които е изродила, защото не гони количество, а единствената й цел е да посрещне новият живот успешно.

Мая Бонева, Главна акушерка на ПСАГБАЛ "Света София": Като старша акушерка имахме едно дежурство, в което от 7 до 13,30 направихме 16 раждания, целият екип разбира се. В такъв момент мобилизацията е страхотна, духът е страхотен и работим като един човек.

Успешен старт на годината отчитат като цяло в болница "Света София".

Гергана Коларова, изп. директор на ПСАГБАЛ "Света София": До момента са родени 160 бебета, здрави, много сме щастливи от този факт.

Сред най-сериозните проблеми е липсата на млади кадри заради лошото заплащане и желанието за реализация в чужбина.

Столична община ще отпусне допълнително 10 млн. лева, но парите са насочени не за заплати, а за нова техника и подобряване на условията на труд.

Дончо Барбалов, зам. -кмет на София: Що се отнася до заплатите, това вече е в правомощията на директорите на болниците да дадат такива заплати, каквито биха могли, от една страна да стимулират, от друга, каквито биха могли да си позволят.
Гергана Коларова: Много се говори за вдигането на минималната заплата но и ние тази година актуализирахме заплатите на акушерките, за да има някаква справедливост все пак. Не може хигиенистка, която няма никакво образование да взима с 20-30 лева по-малко от една акушерка, която има изключително тежък и отговорен труд.

От болницата се надяват въпреки цялостната тенденция за спад на раждаемостта, да имат една успешна година с много родени здрави бебета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Право на отговор поиска Венцислав Ангелов: Не се укривам, във Валенсия съм
Право на отговор поиска Венцислав Ангелов: Не се укривам, във Валенсия съм
Македония е Гърция скандират над 50 000 души в Солун
"Македония е Гърция" скандират над 50 000 души в Солун