НОВИНИ

Денят на труда в Турция и по света

Полицай загина и 23 души бяха ранени при експлозия на кола-бомба пред полицейски участък в турския град Газиантеп. Предполага се, че извършителят е боец от Ислямска държава. В Анкара пък бяха задържани четирима предполагаеми джихадисти, за които се смята, че готвели атентати по време на първомайските шествия. Ето още проявите по случай Деня на труда в Турция и по света.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:55, 01.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Със сълзотворен газ полицията в Истанбул попречи на демонстранти да достигнат до емблематичния площад Таксим, където първомайска демонстрация през 70-те завърши с 36 жертви и 130 ранени.170 души са задържани днес при силово осуетяване на неразрешени митинги в различни квартали на града.


Полските синдикати излязоха срещу трудови договори "на черно", за приключване епохата на евтината работна ръка, опашките за лекари и за достойни пенсии. Лявото радикално Движение за социална справедливост се обяви срещу капитализма като цяло.


Френските синдикати тръгнаха от площада на Бастилията в Париж с призив за несъгласие с проекта за реформа на трудовия пазар, оценявана като прекалено либерална. Снощи движението "На крак през нощта" отбеляза месец от възникването си.


Десетки хиляди демонстрираха в Германия, в Щутгарт профсъюзите осъдиха ксенофобията и десния екстремизъм, на фона на продължаващия конгрес в града на популистката партия "Алтернатива за Германия".

Райнер Хофман, Обединение на германските профсъюзи: Нашето общество е под заплаха да изгуби социалната си кохезия, ето защо се нуждаем не от по-малко, а от повече солидарност.

Първомайски прояви имаше и в Испания, Италия, Швейцария, Австрия.


100 хиляди души излязоха в Москва по призив на синдикатите, заедно с представители на управляващата партия Единна Русия и формацията Съюз на труда. След 20 години прекъсване първомайските шествия на Червения площад бяха подновени преди три години.

"Идвахме като млади, тук танцувахме, пеехме, сега го предаваме на младежта", споделя жена.

В други райони на Москва свои прояви организираха комунистите и други партии.


Извън нашия континент традиционно масови бяха тържествата в кубинската столица Хавана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП отбеляза Деня на труда
БСП отбеляза Деня на труда
 Новата ограда на границата значително е намалила трафика на мигранти
Новата ограда на границата значително е намалила трафика на мигранти