НОВИНИ

Денят ще продължава да започва с култура

Ivan Varbanov
от Ivan Varbanov
23:58, 07.07.2016
Чете се за: 02:21 мин.
Твоята новина
денят продължава започва култура

Иван Върбанов

Всичко започна на 4-ти юли, когато един творец - днес в качеството си на висш администратор и политик, си позволи да натири български журналист, като му напомни публично и на висок глас, че неговата заплата е част и функция от държавната ясла.

Внушението, което направи публичната фигура, е, че всички журналисти в обществената медия би трябвало да внимават как се отнасят към представителите на държавата и институциите, защото са държавни хрантутници и трябва да склонят главица, да слушкат и да не смеят да критикуват никого, камо ли висшестоящите представители на държавата. Длъжни са да стоят мирно и да им отдават чест. Защото тя, държавата, им плаща заплатите.

Случаят провокира размисли не толкова заради несполучливото поведение на политик, а много повече, заради конкретиката и показността на отношението на представител на властта към журналист от т.нар. държавна /според финансирането й/ медия, чиято мисия е да бъде обществена.

Но, как и защо се натрапва нагласата, че двете медии /БНТ и БНР/, които по инерция мнозина си позволяват да наричат на жаргон „държавни“, са ПР-канали със задачата да обслужват имиджово институции и министри? И дали самите ние, журналистите, не сме допринесли с работата си за тази присвоена и натрапваща се парадигма? А може би някой е решил, по модела на една съседна нам държава, че който плаща, той поръчва музиката. Означава ли това, че държавното субсидиране може да бъде заплаха за свободата на словото и да вменява или отваря вратата за налагане на цензура? Или да бъде основание за изискването към журналисти да правят беззъба журналистика?

Аз самият съм на мнение, че колегите в обществените медии са сред водещите български журналисти, които са свободни, отстояват, пазят и налагат стандартите на професията.

Обществената медия, по дефиниция и на теория, и нейните журналисти са призвани да служат на интересите на обществото. Мисията на обществената медия е да създава многообразна програма, да бъде медиатор за дискусии на темите от дневния ред на обществото, да опазва културното и национално историческо наследство, да създава култура и едновременно с това да бъде стожер на свободата на словото, на професионалните и етични стандарти в журналистиката. Бързина, обективност, точност, представяне на всички гледни точки. Това са само малка част от критериите за производство на информацията в обществената медия. И още: безпристрастност, достоверност, професионализъм, доверие.

И понеже става дума за Българската национална телевизия, бързам да изкажа личното си задоволство от мястото, което отстоява Телевизията -майка, на информационен лидер в тв ефира на България. Доверието в БНТ е градено с десетилетия. Телевизията успя да се отърси от капана на рейтинговото мерене, когато планира и създава програма, продуцира предавания и собствена оригинална продукция. Успехите са видими, а БНТ е марка.

Ролята на обществените медии е огромна в условията на родния медиен пазар, като контрапункт на т.нар. корпоративна журналистика и наличието на медии, чието съдържание се диктува от собствеността на капитала.

Е, факт е, че голяма част от медиите калкулират успеха си единствено чрез класациите и цифрите, които дефинират пазарните дялове, тиражите и търговските постъпления.

На този фон именно обществените медии създават съдържание, което генерира добавената стойност, обусловена от службата в интерес на обществото, националните ценности, опазване на професионалните журналистически стандарти, многообразието на темите и жанровете. А изчислил ли е някой колко точно струва реализирането на обществената мисия?

Страстите се разяриха на територията на единствената програма за култура в родния тв ефир – предаването „Денят започва с култура“ на БНТ. Не бих искал да коментирам културата на министъра или правотата на спорещите страни. Недопустимо е, обаче, вменяването на вина и настояването за сервилно служене по отношение на български журналист от страна на министър. Посланието имаше и рефлексия към самата медия.

Мисията на журналистите е да бъдат коректив на властта. Ето защо считам, че атаката срещу всеки журналист е признание за неговата правота. Да бъдеш журналист с познания, позиция и професионално присъствие днес е изключително трудно. И не само заради многообразието от таланти и ерудити, но и заради самата среда и реалност, натиска, поръчките, дискредитиращите похвати, кръговете, телефонните обаждания, заплахите – директни или индиректни, опасността от уволнения.

Денят започва с култура, а Културата си има министър. Правото на мнение и критиката към властта е задължение на журналиста.

Оптимизмът ми идва от факта, че отново идва новият ден, който ще започва с култура по БНТ1.

Успех и смело напред, колеги! Достойно и с чест!

Свободата зависи от нас!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва срещата на върха на НАТО
Започва срещата на върха на НАТО
От БСП поискаха Сметната палата да направи проверка на Летище София
От БСП поискаха Сметната палата да направи проверка на Летище София