НОВИНИ

Дилма Русеф заклейми "превратаджийското правителство" на Мишел Темер

Бразилската президентка Дилма Русеф, временно отстранена от поста преди три седмици, заклейми "превратаджийското правителство" на временния президент Мишел Темер по време на демонстрация на хиляди жени в Рио де Жанейро.

bnt avatar logo
от БТА
09:09, 03.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
дилма русеф заклейми превратаджийското правителство мишел темер

"Дошли сме тук, сплотени от демокрацията в страната си, извоювана в дълга борба. Знаем, че станалото е държавен преврат, и тепърва нещата ще стават все по-ясни", заяви Русеф пред хилядите жени, излезли снощи в центъра на Рио по призив на движението "Жени за демокрацията и против държавния преврат". Тя неведнъж напомни груповото изнасилване на младо момиче в Рио на 21 май, което потресе страната, и заяви, че "участието на жени е от ключово значение" за демокрацията.

"Правителство от възрастни и бели хора не е представително за многообразното население у нас", заяви Русеф и подчерта, че "никой от нас не може да приеме нелегитимно правителство". Откакто е отстранена, Русеф е участвала в ред политически събития съвместно със селскостопански производители, блогъри и активисти от социалните мрежи, в които тя често помества коментари по злободневни въпроси.

В пламенната си реч пред близо 5000 жени в Рио Русеф предупреди за риск от "намаляване на социалните придобивки", които може според нея да бъдат поставени под въпрос от временния кабинет на Темер, приканил парламента да вземе първоначални мерки за ограничаване на разходите и контролиране на публичния дълг.
Съпроводена от аплодисментите на публиката, която скандираше "Пучист, пучист!" по адрес на Темер, Русеф заяви, че първите дни на новото правителство "вдъхват страх".

Тя повтори, че първопричината на държавния преврат срещу нея е била да възпрепятстват борбата срещу корупцията, която би засегнала "пучистите"- министрите на Темер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До къде стигна ремонтът на Изборния кодекс?
До къде стигна "ремонтът" на Изборния кодекс?
Кинжал на Тутанкамон бил изкован от желязо от метеорит
Кинжал на Тутанкамон бил изкован от желязо от метеорит