НОВИНИ

Директорът на американската Агенция за защита на околната среда подаде оставка

Директорът на американската Агенция за защита на околната среда Скот Пруит подаде оставка, предадоха световните агенции. „Приех оставката на Скот Пруит“, обяви в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той благодари на Пруит за „изключителната работа“ и уточни, че природозащитната агенция ще бъде оглавена временно от досегашния си заместник-директор Андрю Уийлър.

bnt avatar logo
от БТА
10:00, 06.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света
директорът американската агенция защита околната среда подаде оставка

Тръмп не посочи причини за оттеглянето на Пруит.

Впоследствие, президентът на САЩ уточни пред репортери, че директорът на екологичната агенция сам е отишъл при него и му е казал, че се оттегля от поста. Пруит се аргументирал, че скандалите около него отвличат вниманието от работата на администрацията. Иначе той отрича да е извършил нещо нередно.

Вече бившият директор на американската Агенция за защита на околната среда бе замесен в редица скандали във връзка с начина му на живот и използването на държавни средства, припомня Франс прес.

; ;

Шефът на Агенцията за защита на околната среда се бе превърнал в постоянен източник на проблеми за президента, дошъл на власт с обещание да "пресуши блатото". Списъкът с потенциални етични нарушения от страна на Пруит е дълъг - от злоупотреба с държавни средства през разточителни разходи до съмнителни връзки с лобисти.

Вече бившият директор на американската Агенция за защита на околната среда бе обект на многобройни разследвания, включително от Конгреса.

Пруит, който е изразявал скептицизъм по въпросите на глобалното затопляне, се посвети до голяма степен на зачеркването на екологичното наследство на предишния президент на САЩ, Барак Обама.

Той отмени редица природозащитни мерки от времето на Обама с аргумента, че вредят на бизнеса. Това му навлече многобройни обществени критики, но и похвали от компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем от десет гърци не одобряват споразумението за името на Македония
Седем от десет гърци не одобряват споразумението за името на Македония
Маестро проф. Минчо Минчев - с любов и носталгия за Варненско лято
Маестро проф. Минчо Минчев - с любов и носталгия за "Варненско лято"