НОВИНИ

Днес ще е пикът на жегите в Европа

Днес се очаква пикът на горещата вълна, обхванала Европа. Сред най-засегнатите ще бъдат Франция, Швейцария и Испания, като очакванията са температурите да надхвърлят 40 градуса.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:39, 27.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Във Франция е в сила специален план за действие при подобни обстоятелства. Обособени са хладни стаи, безплатно се раздава вода, поставени са допълнителни улични чешми. Страната е особено чувствителна по отношение на горещините.

През август 2003 година близо 15 хиляди станаха жертва на жегите. Причина за екстремното време в Европа е горещ въздух от Африка.

В Германия, Полша и Чехия вече регистрираха рекордно високи температури за месец юни - термометрите отчетоха над 38 градуса. В много държави са издадени и предупреждения за опасност от пожари.

От вчера в пламъци е околността на град Тарагона, в испанския регион Каталуния. Със стихията се борят 260 огнеборци, 60 пожарни коли и 15 самолета. Евакуирани са 30 семейства. Пламъците са обхванали 3 600 хектара, като потенциално застрашени са близо 20 хиляди, посочват каталунските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на Г-20 започнаха да се събират в Осака
Лидерите на Г-20 започнаха да се събират в Осака
Ще имаме достъп чрез телефона до над 190 административни услуги
Ще имаме достъп чрез телефона до над 190 административни услуги