НОВИНИ

До две години изграждане единен дигитален кадастър

До две години години България трябва да има единен дигитален кадастър. Той ще включва подземната и наземната инфраструктура. С това се цели пълна прозрачност и сигурност на имотите при покупко-продажба. Кадастърът е част от стратегията за електронно управление и ще бъде финансиран с 12 милиона лева. Работата по обединяването на кадастъра е възложено на регионалното и земеделското министерство.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
19:45, 23.06.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
две години изграждане единен дигитален кадастър

В Единния национален кадастър до този момент има данни за едва 22 процента от територията на страната. Когато към тях се прибави информацията за възстановените земеделски земи, покритието ще стигне повече от 90 на сто, обясни министър Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: "Всеки ще може да влезе в кадастъра и да види историята на един имот - тежестите на имота, кои са му били собствениците назад във времето... Гарантираме и собствеността на земите на хората и ще можем да подпомагаме наблюдението на това, как се използват териториите".

Новото е, че информацията за имотите, независимо в коя част на страната са, ще се получава на едно гише. Нито една общинска или държавна институция няма да има право да изисква от гражданите и бизнеса скиците на имотите. Ще трябва общините и институциите да ги изискват по електронен път. Другото ново и различно е, че се преминава от поименна към поимотна система. Това означава, че както хората, така и имотите ще имат своето ЕГН. Всеки един имот ще има своя идентификатор и ще пази данните за собствеността. Директните плащания в сектор Земеделие, ще се разпределят по-справедливо - само до земеделците, имащи правно и географско основание, уточни министър Десислава Танева

Десислава Танева, министър на земеделието: "Практиката, която имахме в тези месеци от 1 март, ни позволи да получим изключително точна картина за всяко землище в нашата страна по отношение на грешките, които съществуват и в картите на възстановената собственост и в кадастралните карти".

650 души от две министерства - от регионалното и земеделското, започват работа по обединяването, уточняването и дигитализирането на всички имотни регистри и данни за подземната и надземната инфраструктура. Крайният срок е 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският референдум показа, че е време за промени
Британският референдум показа, че е време за промени
Драматичният театър в Пловдив отново отвори врати
Драматичният театър в Пловдив отново отвори врати