НОВИНИ

До какви храни имат достъп учениците?

В русенска област всички училищни лавки се проверяват поне по един път в годината, дали предлагат храни извън списъка на позволените. През изминалата учебна година има санкционирани доставчици на продукти за кухните в детските градини, казаха от областната дирекция по безопасност на храните. Защо обаче вредните храни, които са забранени в училищните бюфети, лесно могат да се намерят на метри от училищните дворове?

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
16:42, 31.08.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В спортното училище „Майор Атанас Узунов" в Русе учебната година започва утре и в този стол ще започнат да се хранят по 150-200 младежи на ден. В кухнята приготвят общо 400 порции, като част от тях са поръчка за друго русенско училище.

Борис Цветанов - директор на Спортно училище „Майор Атанас Узунов" - Русе
„При нас е забранено да се дава дори сол и оцет в храната. Бягат вземат си, вместо да яде за 20-30 стотинки отива дава лев и 50 навънка, с майонезите, кетчупите, мазнините. А ние не можем да ги спрем."

Храната в столовата се проверява по 2 пъти на месец и досега не са налагани санкции, твърди директорът. Училищните лавки се проверяват по-рядко.

Адриан Райков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните
„Един път годишно е в тези обекти, където се предлагат пакетирани храни, до три пъти годишно за училищни столове. Разпоредбите на тази наредба не се прилагат за храните в търговски обекти извън територията на училищата."
;

За този уличен павилион на ъгъла между няколко училища обаче важат само суровите закони на бизнеса. Вилдан Лютвиева прави мекици, които се разпродават още горещи. Признава, че в някои от храните има „нездравословни" мазнини.

Вилдан Лютвиева
„Маргарина използваме за сандвичи. Много обичат картофи пържени, на всяко нещо, отгоре картофи, картофи. Повечето на бургери и отгоре оливат, оливат, кетчупа майонезата. В чудо съм се видяла„

Чудо по-скоро би било децата сами да се подложат на здравословен режим, след като пропуските в закона им осигуряват лесен достъп до любимите вредни храни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив ще получи престижната награда „Златна ябълка”
Пловдив ще получи престижната награда „Златна ябълка”
Премиерът ще координира подготовката и провеждането на председателство ни на ЕС
Премиерът ще координира подготовката и провеждането на председателство ни на ЕС