ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

До какви храни имат достъп учениците?

bnt avatar logo от Галя Пенчева
A+ A-
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В русенска област всички училищни лавки се проверяват поне по един път в годината, дали предлагат храни извън списъка на позволените. През изминалата учебна година има санкционирани доставчици на продукти за кухните в детските градини, казаха от областната дирекция по безопасност на храните. Защо обаче вредните храни, които са забранени в училищните бюфети, лесно могат да се намерят на метри от училищните дворове?

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      В спортното училище „Майор Атанас Узунов" в Русе учебната година започва утре и в този стол ще започнат да се хранят по 150-200 младежи на ден. В кухнята приготвят общо 400 порции, като част от тях са поръчка за друго русенско училище.

      Борис Цветанов - директор на Спортно училище „Майор Атанас Узунов" - Русе
      „При нас е забранено да се дава дори сол и оцет в храната. Бягат вземат си, вместо да яде за 20-30 стотинки отива дава лев и 50 навънка, с майонезите, кетчупите, мазнините. А ние не можем да ги спрем."

      Храната в столовата се проверява по 2 пъти на месец и досега не са налагани санкции, твърди директорът. Училищните лавки се проверяват по-рядко.

      Адриан Райков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните
      „Един път годишно е в тези обекти, където се предлагат пакетирани храни, до три пъти годишно за училищни столове. Разпоредбите на тази наредба не се прилагат за храните в търговски обекти извън територията на училищата."
      ;

      За този уличен павилион на ъгъла между няколко училища обаче важат само суровите закони на бизнеса. Вилдан Лютвиева прави мекици, които се разпродават още горещи. Признава, че в някои от храните има „нездравословни" мазнини.

      Вилдан Лютвиева
      „Маргарина използваме за сандвичи. Много обичат картофи пържени, на всяко нещо, отгоре картофи, картофи. Повечето на бургери и отгоре оливат, оливат, кетчупа майонезата. В чудо съм се видяла„

      Чудо по-скоро би било децата сами да се подложат на здравословен режим, след като пропуските в закона им осигуряват лесен достъп до любимите вредни храни.

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?