В русенска област всички училищни лавки се проверяват поне по един път в годината, дали предлагат храни извън списъка на позволените. През изминалата учебна година има санкционирани доставчици на продукти за кухните в детските градини, казаха от областната дирекция по безопасност на храните. Защо обаче вредните храни, които са забранени в училищните бюфети, лесно могат да се намерят на метри от училищните дворове?
This is a modal window.
В спортното училище „Майор Атанас Узунов" в Русе учебната година започва утре и в този стол ще започнат да се хранят по 150-200 младежи на ден. В кухнята приготвят общо 400 порции, като част от тях са поръчка за друго русенско училище.
Борис Цветанов - директор на Спортно училище „Майор Атанас Узунов" - Русе
„При нас е забранено да се дава дори сол и оцет в храната. Бягат вземат си, вместо да яде за 20-30 стотинки отива дава лев и 50 навънка, с майонезите, кетчупите, мазнините. А ние не можем да ги спрем."
Храната в столовата се проверява по 2 пъти на месец и досега не са налагани санкции, твърди директорът. Училищните лавки се проверяват по-рядко.
Адриан Райков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните;
„Един път годишно е в тези обекти, където се предлагат пакетирани храни, до три пъти годишно за училищни столове. Разпоредбите на тази наредба не се прилагат за храните в търговски обекти извън територията на училищата."
За този уличен павилион на ъгъла между няколко училища обаче важат само суровите закони на бизнеса. Вилдан Лютвиева прави мекици, които се разпродават още горещи. Признава, че в някои от храните има „нездравословни" мазнини.
Вилдан Лютвиева
„Маргарина използваме за сандвичи. Много обичат картофи пържени, на всяко нещо, отгоре картофи, картофи. Повечето на бургери и отгоре оливат, оливат, кетчупа майонезата. В чудо съм се видяла„
Чудо по-скоро би било децата сами да се подложат на здравословен режим, след като пропуските в закона им осигуряват лесен достъп до любимите вредни храни.