НОВИНИ

​Доналд Тръмп обяви нова политика спрямо Иран

Според него споразумението за ядрената програма на Техеран не налага достатъчно контрол и макар и да не каза, че ще се оттегли, той даде заявка, че тонът на Вашингтон рязко се втвърдява.

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 14.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Американският президент даде на Конгреса 60-дневен срок, в който да се реши дали да бъдат възобновени санкциите срещу Иран. Президентът разкритикува режима в Техеран, като поддръжник на световния тероризъм и обяви, че ще бъдат наложени допълнителни санкции.

Предварително беше огласена информация за три ключови цели на Белия дом - коригиране на договора, неутрализиране на иранската програма за балистични ракети и противодействие на ирански дейности.

Представителката на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини заяви, че Съединените щати не могат да променят едностранно ядрената сделка с Иран, тъй като тя не е подписана двустранно. В съвместно изявление лидерите на Франция, Германия и Великобритания предупредиха да не се вземат решения, които ще навредят на ядреното споразумение с Иран.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Предлагам няколко важни стъпки, с които да попречим на агресивните действия и да гарантираме, че Иран никога, подчертавам - никога няма да се сдобие с ядрено оръжие. Нашата политика е базирана на внимателна оценка на иранската диктатура. Тя спонсорира тероризма и продължаващата агресия както в Близкия изток, така и по целия свят. Иран е контролиран от един режим на фанатици.
Хасан Рохани, президент на Иран: Очевидно той не е наясно, че този документ не е подписан само от Иран и Съединените щати, за да постъпи така, както сам прецени. Иран ще продължи да изпълнява ангажиментите си, докато интересите на страната ни са защитени. Нашите оръжия са с цел защита и ще продължим да работим в тази насока.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Калифорния остава в плен на унищожителни горски пожари
Северна Калифорния остава в плен на унищожителни горски пожари
Макрон възнамерява да посети Иран по покана на Рохани
Макрон възнамерява да посети Иран по покана на Рохани