НОВИНИ

Доналд Тръмп представи стратегията си за войната в Афганистан

В телевизионно обръщение от военната база Форт Майър американският президент представи стратегията си за войната в Афганистан.Той заяви, че бързото изтегляне оттам ще създаде вакуум, от който ще се възползват терористите.

bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 22.08.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Първоначалният инстинкт на Доналд Тръмп бил американските части да бъдат изтеглени от Афганистан, но след това решил да останат и да се бият, докато победят. Не трябва да се повтарят грешките от Ирак, предупреди американският президент. За това новата стратегия на Съединените щати ще зависи от обстоятелствата на терена, а не от времеви рамки.

Доналд Тръмп: президент на САЩ: В Афганистан и в Пакистан, интересите на Америка са ясни. Ние трябва да спрем съживяването на убежищата, които улесняват терористите да заплашват Америка. Трябва да предотвратим ядрени оръжия да попаднат в ръцете на терористите и да бъдат използвани срещу нас.

Очакваше се, Тръмп да обяви увеличаване на американския контингент в Афганистан. Той, обаче, не спомена конкретен брой, нито конкретни военни планове. Сега в Афганистан има 8 400 американски войници, които обучават и подпомагат афганистанската армия.

Доналд Тръмп, президент на САЩ : Афганистан се бори да се защити от от същите врагове, с които и ние се борим. Колкото по-силен стане Афганистан, толкова по-малко работа ще трябва ние да вършим. Афганистанците ще защитят и ще изградят своя собствена нация и ще защитят бъдещето си. Но ние няма повече да използваме американски военни да градят демокрация в далечни територии и да се опитваме да възстановяваме държави според нашите представи.

В телевизионното си обръщение Тръмп отправи предупреждение и към Пакистан.

Доналд Тръмп: Повече не можем да мълчим за пакистанските убежища за терористи, за талибаните и за други групи. Пакистан може да спечели много от партньорство с нас. И може да загуби много, ако продължи да помага на терористи и престъпници.

Коалиционните сили влязоха в Афганистан преди повече от 15 години. Войната срещу талибаните, обаче, все още не е спечелена. Според бившия главен политически стратег на Белия дом Стив Банън това не може да се случи. Той настояваше за изтеглянето на американските части от Афганистан.

Стив Банън беше уволнен в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-румънска среща в Русе за изграждането на Дунав мост 3
Българо-румънска среща в Русе за изграждането на "Дунав мост 3"
Двама души са загинали при земетресение на италианския остров Иския
Двама души са загинали при земетресение на италианския остров Иския