НОВИНИ

Доналд Тръмп ще произнесе реч за исляма днес

Сделки на обща стойност над 350 милиарда долара сключи американският президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Това е първата му визита зад граница. Пакетът включва 110 милиарда за купуване на американско оръжие. Днес, Тръмп ще се срещне с лидери на 50 арабски държави и ще отправи призив за единство сред мюсюлманите. Мнозина определиха решението му да държи реч за исляма и то в Саудитска Арабия, като много смел и рискован ход.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:09, 21.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

На първия ден от визитата на Тръмп, Саудитска Арабия демонстрира промяна в отношението си към Съединените щати. И докато предишният президент Барак Обама дори не беше посрещнат от крал Салман, то настоящият получи кралски почести. Доналд Тръмп беше удостоен с най-високото държавно отличие, включи се и в традиционен танц със саби.

Абудазиз Юсуф, политолог
Затоплянето на отношенията между Съединените щати и Иран, доведе до охлаждане със Саудитска Арабия. Сега нещата започват да се променят.

Най-видимо промяната в тона между Вашингтон и Рияд, беше показана чрез сключването на сделки за милиарди долари.

Доналд Тръмп, президент на Съединените щати
Беше невероятен ден, благодаря на всички! Саудитска Арабия ще направи огромни инвестиции в Съединените щати, а това означава и нови и нови работни места.

Чуждестранните медии коментираха и факта, че съпругата му Мелания и дъщеря му Иванка не бяха забулени. Само преди няколко години, самият Тръмп критикува тогавашната първа дама - Мишел Обама, че не е спазила обичаите на кралството.

На втория ден от визитата си, Тръмп ще се срещне с лидери на 50 арабски държави. По-късно днес ще държи и реч, посветена на исляма. Очаква се да призове за единство и обединение на мюсюлманите срещу радикализма. От щаба на Тръмп съобщават, че в речта си няма да използва емблематичния си израз от предизборната кампания "радикален ислямски тероризъм".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали разрушиха три красиви кътчета в Природен парк Витоша
Вандали разрушиха три красиви кътчета в Природен парк "Витоша"
Днес почитаме паметта на Св. Св. Константин и Елена
Днес почитаме паметта на Св. Св. Константин и Елена