НОВИНИ

Тереза Мей - между отлагане на Брекзит и втори референдум

Месец преди датата за развода между Великобритания и ЕС, Тереза Мей е подложена на все по-голям натиск да отложи Брекзит. В кулоарите на срещата на Арабската лига в Египет, председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че отлагане на напускането е единствената логична стъпка пред Лондон. Междувременно, от британската опозиция се решиха на неочаквана крачка - лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че ще подкрепи предложението за втори референдум за Брекзит.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:32, 25.02.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

След серията намеци, че не изключва втори референдум като краен вариант по въпросите за Брекзит, лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин в крайна сметка e решил да подкрепи инициативата. Очаква се в изказване пред парламента утре, Корбин да съобщи, че ще предложи организирането на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Идеята за ново допитване има множество привърженици в британското общество, а според скорошно проучване, при евентуален втори референдум, вероятният изход е британците да гласуват "за" оставане в Европейския съюз.

;

Натиск по темата Брекзит дойде и от страна на европейските лидери. Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск заяви, че съдейки по липсата на напредък в преговорите между Лондон и Брюксел, както и на нежеланието на британските депутати да подкрепят сделката на Мей, отлагане на напускането е единственото "разумно решение".

Доналд Туск, председател на ЕС: Ясно е, че мнозинството в британския парламент няма да подкрепи сделката. Което означава, че сме изправени пред два варианта - хаотичен Брекзит или отлагане на напускането. Колкото по-малко време остава до 29 март, толкова по-вероятно става разводът да се отложи. Това не е нашето намерение или желание, а обективната реалност. Вярвам, че в тази ситуация, в която се намира, най-разумният ход на Тереза Мей, ще бъде да отложи Брекзит. Каквото и да се случи, страните от ЕС ще проявят необходимото разбиране.

От своя страна Тереза Мей коментира, че не вижда причина да се отклонява от досегашния си курс и че за нея на дневен ред остава единствено варианта или сделката й да бъде подкрепена от британските депутати, или Великобритания да напусне Съюза без сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънското правителство ще отмени част от спорните законодателни промени
Румънското правителство ще отмени част от спорните законодателни промени
Находище на газ в Китай може да задоволи нуждите на милионен град за 100 години
Находище на газ в Китай може да задоволи нуждите на милионен град за 100 години