НОВИНИ

Световен конгрес на мобилните устройства показва смартфоните на бъдещето

Отвори врати Световният конгрес на мобилните устройства в Барселона. На ежегодното събитие този път има около 2 400 участници, очакват се 107 000 посетители. Редовната годишна среща на бранша сега има геопополитически контекст заради навлизането на революционната технологията 5G сфера на съперничество между САЩ и Китай. Двете страни имат най-големи делегации и изложбени площи.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:22, 25.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Четиридневният конгрес е под знака на 5G технологията, която позволява над 10 пъти по-висока скорост при трансфер на данни. Браншът вече заговори за революция, сравнима с откриването на електричеството и интернет.

Високоскоростните мрежи са част от бъдещето на европейските индустрии, подчерта ресорният еврокомисар Мария Габриел.

Шефът на оператора Водафон Ник Рийд призова САЩ да предоставят информация, която да позволи на Европа да излезе с обща позиция за рисковете от шпионаж при Хуауей. Според Ник Рийд намаляването броя на доставчиците на мрежово оборудване ще навреди на индустрията и растежа.

Андрю Паркър - търговски директор на проект GSMA: Тази година конгресът ще бъде по-голям отвсякога и основната тема е интелигентната свързаност. Става дума за развитието на 5G, изкуствен интелект, големи бази-данни и Интернет на нещата.

В Барселона Хуауей представи първия си сгъваем 5G смартфон с 8 гигабайта РАМ и 512 гигабайта вътрешна памет. Устройството е с цена 2 300 евро и в разгърнат вид има диагонал на екрана 8 инча.

Юнжокорейската конкуренция преди пет дни показа своя вариант с 12 гигабайта РАМ и 7,3 инча диагонал в разгърнат вид.

Друг производител от Южна Корея демонстрира устройство 5G с два екрана, действащи независимо един от друг и модел с отключване без докосване.

Японски гигант в бранша залага на екрани 4К в съотношение 21 към 9 - същото като при заснемането на суперпродукциите в киното.

Традиционно големият отсъстващ в Барселона е Американската ябълка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ поискаха извънредно заседание на ООН заради Венецуела
САЩ поискаха извънредно заседание на ООН заради Венецуела
Засилени мерки за сигурност в Ханой преди срещата Тръмп - Ким Чен-ун
Засилени мерки за сигурност в Ханой преди срещата Тръмп - Ким Чен-ун