САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Промени в ГПК ще защитават правата на длъжниците на банки

Правата на длъжниците на банки у нас трябва да бъдат защитени спешно. Брюксел е дал 2 месеца срок за промени в законодателството, иначе ще има санкции за България. Трябва да бъде поправен Гражданско- процесуалния кодекс (ГПК), така че да гарантира, че обикновените потребители няма да губят имуществото си зарази неравноправни клаузи в договорите с банки. Омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента предложения.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:30, 25.02.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

В момента банките имат право наравно с държавата и местните власти, да започват едностранно процедура по отнемане на имущество на длъжниците. С новите текстове това право ще им бъде отнето поне частично.

Мая Манолова, омбудсман: В действащото законодателство е нарушен баланса между интересите на гражданите и потребителите и на икономически силните. Особени привилегии за събиране на вземанията си имат банките. Могат само на база на едностранно изявление, на едностранен документ - излечение от счетоводните им сметки, да се снабдят със заповед за изпълнение срещу длъжник и да започнат процедура по принудително събиране на задължението.

Именно и това е основната забележка на Брюксел. С новите поправки ще се гарантира, че районните съдилища не само ще следят за неравноправни клаузи, но и ще могат да ги обявяват за нищожни, а длъжниците ще имат право да спират производства по отнемане на имуществото им в момента, в който разберат за това.

На представянето присъства и адвокатът, сигнализирал Брюксел.

Десислава Филипова, адвокат: Редица хора загубиха своето имущество, поради това, че нямаха тази защита, и това всъщност са основните критики на европейската комисия, включително и затова, че ако едно лице спечели делото си и докаже, че в договора му е имало неравноправни клаузи, той вече е загубил имота си и по нашия закон няма механизъм този имот да бъде възстановен.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов подкрепи идеята за законови промени и покани омбудсмана лично да ги представи в Народното събрание.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС: От своя страна заявявам подкрепа в тази работа, винаги съм изразявал съпричастност, винаги съм се стремял да се намери баланс в тази дилема.

Според съдиите, присъстващи на представянето, има някои неточности в новите поправки, които трябва да бъдат изгладени. Първо, дали магистратите ще могат да обосновават откритите неравноправни клаузи, и второ как точно ще може да се спира принудителното изпълнение.

Албена Ботева, съдия: Дори да са налице неравноправни клаузи, понякога те може да не противоречат на интересите на потребителите, така че отговорът на този въпрос никак не е прост и еднозначен.

Държавата и общините ще запазят правата си по принудително изземване на имущество дори и след поправките. Защитата на правата на потребителите не отменя тяхното задължение да връщат кредитите си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Без явен победител на изборите в Молдова
Без явен победител на изборите в Молдова
Необходимо е спешно инкриминиране на горенето на отпадъци
Необходимо е спешно инкриминиране на горенето на отпадъци