Отпадането на смяната на времето остава за 2020 г.

Смяната на времето два пъти годишно ще бъде преустановена през 2020 г - съобщи в Сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. За това са се разбрали депутатите от Комисията по земеделие в Европарламента миналата седмица. Решението на комисията обаче не е окончателно и трябва да бъде гласувано от целия ЕП и одобрено от държавите-членки. Още за дебатите в Брюксел от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:54, 25.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Първоначалната идея на Брюксел беше още тази година смяната на времето да отпадне. До първи април всички държави-членки трябваше да съобщят дали предпочитат зимното или лятното часово време. В много от европейските столици обаче се надигна недоволство, че времето за размисъл и взимане на решение е трърде кратко.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Европейската комисия искаше още от 2019 г. да спре смяната на времето, но в ЕП надделя мнението да се даде една година повече, за да могат да се хармонизират всички процеси и да се подготвят държавите-членки. Така на практика от 2020 г. ще спре смяната на времето.
;

Всяка държава ще трябва сама да определи кое време предпочита за постоянно. Някои страни, като тези от Бенелюкс, се разбраха за общи действия, за да не се стигне до вариант, в който две съседни държави попадат в различни часови зони.

През октомври миналата година австрийското председателство поиска решението за времето да остане за 2021 г., а Европейската комисия да си запази правото да се намеси, ако се стигне до непредвидени проблеми.

За да стане факт окончателното отпадане на смяната на времето, то трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, и от държавите-членки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Емоции и изненади в 91-ата церемония за връчването на наградите Оскар
Емоции и изненади в 91-ата церемония за връчването на наградите "Оскар"
Без явен победител на изборите в Молдова
Без явен победител на изборите в Молдова