НОВИНИ

Веселка Тончева: Хората в Албания дадоха заявка, че имат нужда от това признание

Българското малцинство в Албания съхранява традиции и наследствено знание, което при нас е изгубено повече от 150 години. Връзката с България като политически акт вече ще бъде по-важна и по силна и за нас, и за тях. Това каза в "Денят започва" доц. д-р Веселка Тончева, етнолог, който се занимава от 10 години с българската общност в Албания. Тя изрази още мнение, че българската политика не е била насочена към защита на малцинствата така, както в последните години.

Владислава Николова
от Владислава Николова
10:02, 17.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
веселка тончева хората албания дадоха заявка имат нужда признание
доц. д-р Веселка Тончева, етнолог, изследовател, Институт за етнология и фолклористика: Преди малко повече от 100 години тези хората остават там малко след Балканските войни не по своя воля, биват изолирани, откъснати, попадат в един чуждоезиков и чуждоетничен контекст. Те трябва да съхранят себе си, да живеят наистина общностно, поддържащо се, за да могат да оцелеят, за да могат да запазят своето самосъзнание, традиции и обичаи.

Цялото ѝ изказване вижте във видеото ТУК.

В студиото на БНТ доц. д-р Веселка Тончева сподели още, че самото албанско общество е добро настроено към България и не сме имали проблем с тях. Българското малцинство няма да има проблем с албанската страна. Тя даде за пример, че вече са били направени съботно-неделни училища, отпуснати са средства и за различни инфраструктури. "Оттук насетне, когато българите официално са признати, българската страна няма да намери отпор, а ще позволи България да се грижи за малцинството.", каза още тя.

доц. д-р Веселка Тончева сподели още, че много важна за признаването е била подписката, която е била направена от хората там и с нея хората са изрази мнение, че искат да бъдат признати. По думите ѝ новият закон позволява албанската държава да подпомага самите малцинства и изрази мнение, че перспективите за българската общност в Албания са добри. Според нея броят на българите в Албания е между 50-100 хиляди.

Веселка Тончева: България направи своите стъпки, но тези хора дадоха своята заявка и глас за това, че искат да бъдат признати и, че имат нужда от това признание, т.е връзката между България и българите в Албания ще бъде все по-силна, надявам се.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов проведе работна среща  със заместник-председателя на ЕНП
Цветан Цветанов проведе работна среща със заместник-председателя на ЕНП
Такса от 3 лв за извинителна медицинска бележка ще искат и лекарите в Кюстендил
Такса от 3 лв за извинителна медицинска бележка ще искат и лекарите в Кюстендил