НОВИНИ

Джихадисти от "Ислямска държава" избиха мирни жители в Мосул

Джихадисти от "Ислямска държава", представили се за иракски полицаи, са екзекутирали вчера най-малко 15 мирни жители, които ги посрещали с радост в центъра на Мосул, предаде Франс прес. Облечените в полицейски униформи джихадисти влезли вчера в старата част на Мосул и започнали да оценяват реакцията на гражданите, всявайки страх сред населението, съобщиха Обединеното командване на операциите и представител на местните власти.

bnt avatar logo
от БТА
21:46, 25.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
джихадисти ислямска държава избиха мирни жители мосул

"Терористичната банда Даеш извърши вчера сутринта ужасно престъпление в сектор от Стария град на Мосул", се казва в изявление на съвместното командване на операциите, което координира борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак. Джихадистите стреляли по жени и деца, които ги посрещали с радост, се добавя в изявлението, без да се посочва броя на жертвите.

Хосамедин ал Абар, член на съвета на провинция Ниневия, където се намира Мосул, заяви пред АФП, че са загинали най-малко 15 мирни граждани. По думите му джихадистите, някои от които били в униформи на федералната полиция, пристигнали с черни коли и се държали като освободители. "Хората ги посрещнаха с радост, но те арестуваха някои от тях и екзекутираха най-малко 15 души", посочил Ал Абар.

Иракските сили, подкрепяни от международна антиджихадистка коалиция под командването на САЩ, започнаха на 17 октомври мощна офанзива за отвоюването на Мосул, паднал в ръцете на "Ислямска държава" през юни 2014 година. В края на януари те успяха да превземат източната част на града, разделен на две от река Тигър. От 19 февруари се водят боеве за превземането на Западен Мосул, но напредъкът се затруднява от присъствието на много цивилни и тесните улички в кварталите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянка Мутафова няма да бъде вписана в книгата на Гинес
Стоянка Мутафова няма да бъде вписана в книгата на Гинес
Променят наемите на общинските пазари в Пловдив
Променят наемите на общинските пазари в Пловдив