НОВИНИ

ЕК прие официално становище по подготовката за Брекзит

Европейската комисия (ЕК) публикува съобщение относно подготовката за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. Документът представя текущата работа по подготовката за всички последици след Брекзит.

bnt avatar logo
от БТА
15:24, 19.07.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
прие официално становище подготовката брекзит

На 30 март 2019 г. Обединеното кралство ще напусне ЕС и ще се превърне в трета държава. Това ще има отрицателни последици за гражданите, предприятията и администрациите както в Обединеното кралство, така и в ЕС.

Такива последици са въвеждането на нови проверки на външната граница на ЕС с Обединеното кралство, промяна във валидността на издаваните от Обединеното кралство лицензи, сертификати и разрешения, както и различни правила за прехвърлянето на данни.

С приетия днес текст се призовават държавите членки и частните субекти да ускорят подготовката. Текстът е съставен в отговор на отправеното миналия месец искане от страна на Европейския съвет (член 50) да се засили готовността на всички равнища и за всички последици.

Подготовката за оттеглянето на Обединеното кралство е отговорност не само на институциите на ЕС. Това е съвместно усилие на европейско, национално и регионално равнище и включва по-специално икономическите оператори и другите частни субекти. Сега всички трябва да ускорят подготовката, като вземат предвид всички възможни сценарии и да поемат отговорност за своята конкретна ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-ниски добиви пшеница отчитат в Силистренско
По-ниски добиви пшеница отчитат в Силистренско
Вандали оскверниха паметника на Левски в Ловеч
Вандали оскверниха паметника на Левски в Ловеч