НОВИНИ

Холандски експерти предлагат писането на клавиатура да се изучава в училище

Знаете ли, че буквите върху клавиатурата на компютъра не са разположени на случаен принцип? Специалната подредба ни помага да пишем, без да гледаме клавишите, а този метод според холандски експерти щади здравето ни. Те съветват също овладяването на това умение да се въведе в училище като задължителен предмет.

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
17:41, 28.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Като много други деца по света петокласниците от холандския град Наймехен редовно пишат на клавиатура. За да подготвят домашните си, да търсят клипчета в YouTube, а понякога и просто защото не им се пише на ръка.

Но кой всъщност е най-добрият начин за писане на компютър?

Хени ван дер Майден, изследовател: "Когато децата не търсят клавишите, а гледат в екрана, не се налага постоянно да местят поглед нагоре и надолу."

Това означава край на прегърбването, защото когато пишат с две ръце и гледат монитора, децата седят изправени. Оказва се обаче, че само 1/4 от холандските ученици могат да пишат без грешки, ако не поглеждат към клавишите.

"Опитах веднъж, но абсолютно всичко беше грешно."
"Всеки път, когато искам да натисна Л, улучвам съседното К. Това е най-трудната част."

За овладяване на правилното използване на клавиатурата се организират различни онлайн курсове, но те имат своите недостатъци.

Хени ван дер Майден, изследовател: "Чудесно е, че има курсове в интернет, но не можем да очакваме от петокласници да се упражняват сами всеки ден."

Освен това не всеки родител има средства да плаща за такъв курс, а и не всички малчугани го завършват. Затова експертите предлагат писането на клавиатура да стане задължителен предмет в холандската учебна програма - точно както четенето и смятането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествено изпращане на 33-ия български контингент в Афганистан
Тържествено изпращане на 33-ия български контингент в Афганистан
Мащабна полицейска акция срещу ислямистка организация в Германия
Мащабна полицейска акция срещу ислямистка организация в Германия