НОВИНИ

Политическата криза в Македония се пренесе в протести на улицата

В Скопие започват протести в момент, когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев очаква да получи от президента Георге Иванов мандат за съставяне на правителство и да управлява с подкрепата на албанските партии в парламента. ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че не защитава националните интереси. На многохиляден митинг в Скопие нова гражданска организация протестира срещу въвеждането на албанския език като официален в Македония.

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 28.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Политическата криза в Македония след изборите премина в улични прояви. Нова организация, наречена Гражданска инициатива за единна Македония, изведе хиляди хора на протест в Скопие с патриотични песни и искане за запазване на целостта на държавата.

Владо Йовановски, актьор: "Това е може би само начало. Всички хора, които са събрани тук... ще се изразя на латински - имат "Cor Bovinum" - имат волско сърце, юнашко сърце, защото родината не се защитава с продажба на държавните интереси, а с душа, сърце и любов".

Протестиращите се обявиха против инициативата на Тирана, наречена Албанска платформа, подписана в края на декември от албанските партии в Македония. Тя предвижда конституционни промени и въвеждане на албанския език като официален. Три албански партии поискаха закон за по-широка употреба на албанския език, като условие да влязат в коалиция със социалдемократите. "Това няма да мине", скандираха на митинга в Скопие, часове след като Зоран Заев връчи на президента 67 подписа на депутати, сред които и от албанските партии, и поиска мандат за съставяне на правителство.

Зоран Заев, лидер на Социалдемократически съюз на Македония: "В същото време използвам възможността да изпратя послание до всички граждани, но и до институциите на държавата, че предстои мирно и бързо прехвърляне на властта в Република Македония.

Днес ВМРО-ДПМНЕ отново предложи на Заев подкрепа в парламента, ако се откаже от албанските съюзници. Има обаче подозрения, че тъкмо тази партия, която не успя да състави правителство след изборите, организира гражданския натиск. В резолюция за Македония днес Европейският парламент посочи, че очаква формиране на стабилно правителство и прозрачен преход във властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветничка на Тръмп с неуважително поведение на официална среща
Съветничка на Тръмп с неуважително поведение на официална среща
Започна дарителската кампания за изграждане на проекта България на длан
Започна дарителската кампания за изграждане на проекта "България на длан"